IZLOŽBA MLADIH VINA Čija je kapljica vrijedna medalje?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIRJE – Važan datum za sve vinogradare i vinare, dakle Vincekovo, vinari iz okolice Virja obilježavaju gotovo cijelog mjeseca. Naime, Udruga vinogradara, voćara i pčelara Općine Virje 24. siječnja, u petak, organizira Izložbu mladih vina “Vincekovo 2020.” Izložba će se održati u Društvenom domu u Virju s početkom u 18 sati, a sve detalje donosi Marijan Cepetić, predsjednik Udruge.

– I ove godine oko Vincekova imamo izložbu vina i dodjelu medalja. Najposjećenija i najzastupljenija smo izložba vina u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kod nas se uvijek nađe preko 250 uzoraka. Jedne godine imali smo i rekord s 380 uzoraka, a ove smo godine uspjeli prikupiti njih 266. Uzorak vina na analizu može dati svatko, ne moraju to biti samo članovi naše udruge jer ljudi nam dolaze iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. Primjerice, imamo uzorke iz Zagreba, Varaždina, Ludbrega do Virovitice. Uz to, sastavljamo i komisiju biranih enologa – rekao je Cepetić.

Na ocjenjivanju vina ove je godine bilo čak 14 enologa. Kakva je njihova ocjena, a samim time i kvaliteta, najbolje zna Cepetić.

– Imamo 66 zlatnih medalja od 266 uzoraka, što znači da je 25 posto zlata i nekih još pedesetak posto srebrnih medalja. Većina vina dobila je visoke ocjene, a one se svake godine povećavaju s obzirom na učestalu edukaciju, posjet drugim vinarijama,  a i tehnologija je napredovala – naveo je Cepetić.

Vinari točno znaju što im je činiti kako bi podignuli kvalitetu svoje vinske kapljice.

– Osim dodjele zlatnih medalja, napravit će se zajednička fotografija, vina će se moći degustirati, a imat ćemo nešto i za pojesti. Ulaznica se plaća iznosom od 50 kuna uz koju se dobije čaša, katalog, a za sudionike i diploma – rekao je Cepetić.

Izložba nije prodajnog karaktera, no svi oni koji imaju takve namjere, mogu ostvariti kontakte s ponajboljim vinarima središnje Hrvatske i tako si osigurati, iz prve ruke, kvalitetno i provjereno vino za sve prigode.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!