Kako zadržati stara, ali omogućiti i nova radna mjesta?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Virovitički gradski vijećnici ovih su dana izglasali Program de minimis potpora za nove investicije u poduzetničkim zonama Grada Virovitice za 2021.-2023.godinu te Pravilnik o kupoprodaji građevinskog zemljišta temeljem navedenog Programa. U odnosu na stari Program, koji je na snazi bio do usvajanja novog, za ostvarivanje potpore potreban je nešto veći broj zaposlenih. Osim toga, izvozna orijentiranost više nije uvjet za potporu te preseljenje tvrtke iz centra grada u poduzetničke zone više ne ostvaruje potporu.

Novim Programom Grad će omogućiti prodaju građevinskog zemljišta u poduzetničkim zonama po povlaštenoj cijeni, što predstavlja de minimis potporu, odnosno potporu male vrijednosti.

Korisnici potpora mogu biti subjekti malog gospodarstva, neovisno o veličini, vlasničkoj strukturi te svom sjedištu odnosno prebivalištu, koji imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme (vlasnika ili drugi zaposleni) te oni koji planiraju investicije, projekte ili aktivnosti na području Grada.Uvjeti, kriteriji i postupak za kupoprodaju zemljišta određeni su Pravilnikom koji je također donesen na sjednici Vijeća.

– Kriterij za dobivanje potpore je djelatnost kojom se investitor bavi te broj novozaposlenih. Olakšice za djelatnost kreću se od 50 do 90 posto pa tako investitori za proizvodne djelatnosti mogu ostvariti subvenciju od 90 posto, za prerađivačku djelatnost 70 posto te za skladištenje i proizvodnju energije 50 posto. Što se tiče kriterija koji se odnosi na broj novootvorenih radnih mjesta, za 20 do 30 novozaposlenih olakšica je 10 posto, od 31 do 50 novozaposlenih 30 posto te za više od 50 novih radnih mjesta 50 posto – ističu u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Virovitice.

Novootvorena radna mjesta moraju biti povezana s provedbom projekta ulaganja i sačuvana najmanje pet godina od završetka ulaganja. U slučaju ostvarivanja prava na korištenje poticaja na temelju djelatnosti bez otvaranja novih radnih mjesta, investitor je također dužan zadržati postojeći broj radnih mjesta najmanje pet godina. Svrha ovih potpora je pokretanje novih investicija, odnosno proširenje postojećih gospodarskih kapaciteta na području grada Virovitice kojima. Ciljevi su otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, unos nove opreme i suvremenih tehnologija, uvođenje novih proizvodnih postupaka i novih proizvoda te modernizacija i unapređenje poslovanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!