Hoće li sve biti spremno na vrijeme?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pripreme za proljetnu sjetvu su u punom jeku. Nakon početka isplate poticaja i kredita, novca bi za nju trebalo biti, ali se pojavio neočekivani problem – nema sjemena kukuruza proizvođača koji je kod na ovdašnjim poljima jedan od zastupljenijih. Loša godina u drugom kraju Europe se tako obila o glavu ovdašnjim poljoprivrednicima.

-Propala je proizvodnja u istočnoeuropskim zemljama gdje se obavlja sjemenarska proizvodnja za sve naše proizvođače sjemena. Tamo je bilo dosta suše tako da su oni morali podmiriti tržišta koja su im bitnija od hrvatskog jer je kod nas sjeme najjeftinije u usporedbi s okolnim zemljama – tumači upravitelj Štefanje poljoprivredne zadruge Mirko Golubić.

Ipak, poljoprivrednici se ne moraju bojati da neće imati što staviti u zemlju.

-Kukuruza će biti, ne onih hibrida koje bi ljudi htjeli, ali će se u konačnici sve zadovoljiti, bar kod nas – ističe upravitelj Štefanje poljoprivredne zadruge.

Vjeruje Golubić da se eventualno druga sorta koju netko kupi neće odraziti na prinose i kvalitetu ako se sve drugo odradi onako kako treba. Napominje i kako će svi njihovi zadrugari i kooperanti dobiti dogovorene količine do sjetve koja kreće već za 30 do 40 dana ovisno o vremenskim prilikama. (D.Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!