U iščekivanju jagoda u većim količinama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA/ROVIŠĆE – Crvene, mirisne, sočne, slatke, mame nas i mirisom i izgledom. Govorimo naravno o jagodama koje kao i mnogo toga u proizvodnji ove godine kasne. Lani smo se njima častili još u travnju, ove se još čeka da sazore, barem za one u vanjskoj proizvodnji u ovom dijelu zemlje.

-To je prerano za nas proizvođače koji proizvodimo na otvorenom. Mi jagoda nećemo imati prije 10.5, 15.5. Može se gdje koja zacrveniti, ali to nije to, to je tek početak – kaže garešnički voćar Ivan Hakenberg.

Hakenberg jagode ima na oko tri tisuće četvornih metara, a uzgaja ih već 15-ak godina. Sva proizvodnja mu je na otvorenom što znači da je ostavljena na milost i nemilost vremenu, a ono je hirovito i ove mu je godine odnijelo 30 do 40 posto uroda. Okrutnosti vremena je manje izložen Ante Franjić iz Rovišća koji jagode ima na jednom hektaru, a pod plastenicima je šest tisuća četvornih metara. Jagode uzgaja posljednjih osam godina Prije toga je sadio povrće, ali je zaključio da je jagoda ipak bolji izbor, a na plasteničku se proizvodnju osim zbog sigurnosti odlučio i zato što tako prije sazore.

-Jagode su prvo voće koje kreće nakon zime, dosta je atraktivno i nekako smo se našli u tome. Probali smo i s drugim kulturama, ali smo se najbolje našli u jagodama – ističe Franjić.

Franjiću je s obzirom na to da mu je dio proizvodnje pod plastenicima berba počela iako i on čeka veće količine. Unatoč hladnom travnju koji je usporio proizvodnju, jagode su jednako sočne i slatke kao i prethodnih godina.

-Za ovakvo vrijeme smo zadovoljni. Ljudi koji su od nas uzimali su oduševljeni i kažu da su iste kao i svake godine. Nisu loše, ali naravno bit će i bolje s lijepim vremenom i suncem – kaže Franjić za čije je jagode i ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla da su bolje od neretvanskih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!