Poljoprivrednici su ove godine morali dublje zavući ruku u džep

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ŠTEFANJE – Uglavnom hladno proljeće je pomaknulo brojne rokove u poljoprivredi, pa tako i proljetnu sjetvu. Ni približno onoliko koliko je napravio prošle godine, nije uspio odraditi gudovački farmer Mirko Katalenić. Lani je sa sjetvom završio šestog svibnja, a sada je tek počeo. Ipak, rokovi nisu probijeni i još ništa nije kritično.

-Ako sada vrijeme posluži još ništa nije kasno. Malo će se odužiti, ali ako će biti dobro vrijeme sve će se stići nadoknaditi – kaže gudovački farmer Mirko Katalenić.

No, kasniji početak sjetve bi se ove godine mogao pokazati i isplativijim, smatra upravitelj štefanjske zadruge.

-Rana sjetva ove godine vjerojatno neće imati idealne prinose kao što bi moglo biti kod sjetve koja je odrađene sada – navodi Mirko Golubić.

Optimalno bi bilo da se sjetva odradi do polovine svibnja. Sada je još sve u rokovima. I nekada se, kažu naši sugovornici, sijalo u ovo doba i udarna sezona proljetne sjetve je bila upravo početkom svibnja, samo što se prošlih godina zbog vremena ona pomakla ranije da bi se sada vratila na staro. Na staro se međutim ne vraćaju ulazni troškovi koji su i ove godine nesmiljeno porasli.

-Troškovi su narasli. Otišlo je sjeme kukuruza, otišlo je gnojivo, sve je skuplje. Sjetva će koštati oko 35 tisuća više nego lani za istu površinu – kaže Katalenić koji će ove godine za svoje blago zasijati pedeset hektara kukuruza, a s repromaterijalom i gorivom će u zemlju, figurativno rečeno staviti oko 230 tisuća kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!