Pčelari bez paša, pčele na rubu gladi, ministarstvo najavljuje pomoć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pčelari se suočavaju s najizazovnijom i najtežom godinom u posljednjih 45 godina. Paše su ponovno izostale, a posebno boli propast one najznačajnije bagremove. Košnice su treću godinu za redom prazne, a pčele na rubu gladi. Pčelari se sada pripremaju za sezonu amorfe iako od nje nemaju velika očekivanja.

FOTO: FACEBOOK GORAN PRANJIĆ

-Više se tu ne radi o seljenju pčela na paše da bi mi nešto uprihodili već o gašenju požara da ona ima samo za sebe jer kroz mjesec dana se može lako dogoditi da nema ni pčela ni meda – upozorava predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Pranjić.

Gubici pčelinjih zajednica su na nacionalnoj razini alarmantnih 40 posto. Ministarstvo poljoprivrede zbog još jedne bespašne godine najavljuje pomoć u nabavi šećera. Svaka pomoć je dobrodošla, ali to je vatrogasna mjera, a najbolji način za očuvanje pčelinjeg fonda je uvođenje potpore po pčelinjoj zajednici, smatra predsjednik garešničke pčelarske udruge Cvijet Nemanja Vlahović. Problem je to koji se ne tiče samo pčelara.

-Nije to plaćanje samo za držanje pčele, to je plaćanje ekološke rente, održivosti i bioraznolikosti – kaže Vlahović.

S tim se slaže i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos koji se nada da će to prepoznati i Europska unija.

-Mislim da je vrijeme i da Europska unija promijeni svoj stav prema tome jer je pčela kao biološka jedinka previše vrijedna da bi se izdržao tako velik gubitak u samo jednoj državi – ističe Vrbos.

Stoga je Hrvatski pčelarski savez pokrenuo inicijativu u kojoj za uvođenje potpora traže podršku ostalih pčelarskih saveza.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!