Ministrica Vučković stigla u BBŽ s milijunskim potporama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Bjelovaru je lokalnim proizvođačima ribe uručila ugovore o dodjeli državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima, vrijedne više od 4 milijuna kuna. Najviše sredstava, 2,67 milijuna kuna, odobreno je Ribnjačarstvu Končanica, 292 tisuće dobila je tvrtka Ribnjak 1961 d.o.o., 263 tisuće Ribnjak Štefanje, 279 tisuća Poljodar tim, a 497 tisuća PP Orahovica za ribnjake u Narti.

-Riječ je o državnoj potpori zbog šteta koje nanose ribojedne ptice ili druge životinje na našim ribnjacima. Ribnjačarska društva i uzgajivači imaju veliku i važnu ulogu očuvanja staništa, a da pritom trpe štete. S obzirom na tu njihovu ulogu očuvanja i s obzirom da se nalaze na području Natura 2000, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su izradili studiju i obranili ovaj oblik potpore pred Europskom komisijom – kazala je ministrica Vučković, dodajući kako je do sada kroz spomenutu potporu u posljednje tri godine uzgajivačima iz Hrvatske isplaćeno 67,7 milijuna kuna, a ove godine u planu je isplata 19 milijuna kuna.

Ministrica je pohvalila sve poljoprivredne proizvođače iz BBŽ, naglasivši da je do sada kroz program ruralnog razvoja za njih osigurano više od milijardu kuna, od kojih je isplaćeno 828 milijuna kuna.

Ministrici je na novijem setu potpora zahvalio član Uprave PP Orahovice Vlado Čondić Galinčić.

-Nije nikakva novina ako kažem da kormoran mora pojesti pola kilograma ribe dnevno. Uz ptice, dva negativna faktora koja utječu na proizvodnju ribe su kvaliteta vode i divlja riba. Stoga je ova potpora dobro došla da sačuvamo i proizvodnju i radna mjesta te da možemo računati na nove investicije i povećanje proizvodnje slatkovodne ribe – kazao je Čondić Galinčić.

Ministrici je na dolasku i potporama zahvalio i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji je otkrio kako su, osim o ribnjačarstvu, razgovarali i o drugim aktualnim temama iz njezinog resora te o tješnjoj suradnji Ministarstva i Županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!