Uzgajivači romanovskih ovaca traže partnere za izvoz na azijsko tržište

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Romanovska ovca nastala je križanjem muflona i sibirske divlje ovce. Po muflonu je dobila kvalitetu mesa, a po sibirskoj ovci plodnost. Spada u najreproduktivniju ovcu: janji pet do šest janjaca, dva puta godišnje. Rijetko obolijeva, otpornija je na bolest papaka, nema šepavosti i nema upale vimena jer brzo po odbijanju janjadi zasuši.

-Da bi uspio moraš imati kontinuitet i upornost, gledati dugoročno, opisali trinaestogodišnji vrlo uspješan rad na uzgoju romanovske ovce u čistoj krvi Katarina i Dražen Čikvar iz Velike Barne nedaleko Grubišnog Polja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, piše Agroklub.

Bili su prvi. Do tada je ova pasmina iznimno cijenjenog mesa u Hrvatskoj bila gotovo nepoznata. Ovna su kupili u Rusiji, a dvadeset mladih ovaca i još jednog ovna u Češkoj i Poljskoj. Počeli su prodavati muška i ženska grla i kompletirati nova stada onima koji se žele baviti uzgojem i registrirati se kao matični uzgajivači. Stvorili su kvalitetnu izvornu genetiku i to se pokazalo dobrim. Ljudi su prepoznali, potražnja je rasla.

Danas imaju šest krvnih linija i 220 odraslih umatičenih ovaca u šest odvojenih stada što ih čini najvećim uzgajivačima u zemlji i poznatim u inozemstvu – matična stada, grla za daljnji uzgoj i reprodukciju izvoze u Srbiju, Tursku, Austriju, Sloveniju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.

“Imamo ozbiljno zainteresiranog kupca iz Irana, ali u ovom trenutku nemamo dovoljan broj ovaca. Zato na suradnju zovemo ljude iz Istre, Dalmacije, Slavonije i ostalih krajeva Hrvatske koji imaju ovce potekle s naše farme i za koje mogu jamčiti da su u čistoj krvi i da nema ukriženja. Zajedno možemo stvoriti kontingent potreban za takav izvoz”, kaže Dražen Čikvar dodajući da su arapske zemlje veliko tržište i veliki potrošači janjećeg mesa, piše portal Agroklub.com.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!