U Hrvatskoj kupljeno tri puta više starih nego novih traktora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskoj je u prvom polugodištu novoregistrirano 1.526 traktora, od čega je 987 quadova i 539 ‘stvarnih traktora’, pokazuju podaci Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, piše privredni.hr.

Kako ističu iz te Udruge, podaci za prvo polugodište o prodaji poljoprivredne mehanizacije pokazuju da je u Hrvatskoj “i dalje najveći biznis prodaja rabljenih traktora i novih quadova (motorkotača s četiri kotača)”. Zanimljivo da Carina, statistika i Centar za vozila quadove vode kao traktore.

U prvom je polugodištu, kako navode, prodano 539 traktora, što je 20 komada više nego u istom razdoblju lani, ali i 60 manje nego u 2019.

Stručnjaci komentiraju kako je i “dalje prisutan porast prodaje jeftinijih traktora i traktora manjih snaga”, što se može pripisati i potporama od 15.000 eura za male poljoprivrednike.

Rabljeni su traktori “priča za sebe, odnosno i dalje su najtraženija roba na tržištu poljomehanizacije”.

U posljednje četiri godine kupljeno je 7.549 rabljenih u odnosu na 2.129 novih traktora za isto razdoblje, dakle 3,55 puta više starih nego novih traktora.

Poljoprivrednici koji su dobili EU potpore traktore ne smiju prodati pet godina, ali većina tvornica u kojima su proizvedeni već više godina ne posluje te je za većinu traktora nemoguće naći originalne dijelove, zaključuje portal.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!