Tko je Stela, najbolja holsteinka i kći rekorderke?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Stela ima četiri godine i dva teljenja iza sebe. U prvoj laktaciji je imala proizvodnju od 11.800 litara mlijeka s 4,5 posto mliječne masti i 3,20 proteina. Stela je šampionka Državne stočarske izložbe 28. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u konkurenciji holstein pasmine. Iako je ove godine u konkurenciji bilo osam grla njen vlasnik Dejan Bačani iz Rumenjaka je siguran da bi ona bila zvijezda izložbe i da je u krugu bilo puno više grla. Njen je uspjeh tim veći kada se uzme u obzir da joj je ovo bio prvi nastup na Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu. Stela je plijenila pažnju publike ne samo zbog svojih odlika već i zbog živahnog karaktera koji je pokazala za predvođenja.

-Stela je temperamentna, ja sam znao da ću s njom imati problema, ali je opet lijepo hodala i lijepo se ponašala. Temperamenta je i doma, voli biti gazda, voli tući druge, tako da su druge krave u krugu danas i dobro prošle jer sam ju ja držao – kroz smijeh priča Bačani.

Kako bi zasjala u punom sjaju prošla je kroz pripreme, šišanje od glave do pete, tuširanje, naučila je i hodati onako kako se hoda na izložbi. No, Stelina titula šampionke ne treba čuditi jer pobjede su joj u krvi. Ona je naime kći Salome, dvostruke prvonagrađene i trostruke šampionke Državne stočarske izložbe i njene apsolutne rekorderke. Nikada se nije dogodilo da jedna krava tri puta uzme zvono, a Saloma je i danas bila svojevrsna zvijezda jer je primila počasno priznanje za životnu proizvodnju.

-Saloma je i dalje u top formi, ima 11 godina, a prosjek holsteinki je sedam godina. Sve krave na današnjoj izložbi su bile 5 do 6 godina stare i kada sam ih usporedio s njom vidio sam da im doslovce može biti vršnjakinja, a starija je šest godina. To je bio jedan slatki osjećaj da se ona i ja zajedno prošećemo u Gudovcu, malo mi je i suza krenula jer sam zadnji put s njom ovdje, ali napravili smo rekord i Saloma i ja ćemo po nečemu biti poznati – kaže ne krijući osjećaje mladi farmer koji je svojoj Salomi obećao da će na njegovom gospodarstvu ostati, pa makar više ne dala ni kapi mlijeka.

Saloma, apsolutna gudovačka rekorderka

Bačani se može pohvaliti i time da je jedini farmer čija su grla osvojila pet šampionskih zvona u istoj kategoriji. Na svom gospodarstvu u Rumenjaku u Koprivničko-križevačkoj županiji ima 32 muzne krave i od mljekarstva ne misli odustati unatoč svim teškoćama koje taj sektor pritišću.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!