Hoće li zbog loše godine poskupjeti i vino?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR/GAREŠNICA/REPUŠNICA – Berba grožđa je na našem području većim dijelom završila. Posao u vinogradu je gotov, grožđe pomalo kuha i sada je na redu podrumarsko-vinarsko umijeće. Poput mnogih i vinogradari i vinari bi ovu godinu zaboravili kada bi mogli. Upravo bi to najradije napravio Ante Mikša iz Repušnice.

Foto: Vinarija Mikša

-U trećem mjesecu smo imali mraz koji je ‘popalio’ glavne pupove, kasniji su izbacili pedeset posto grožđa, ali od tih pedeset posto je i suša uzela svoj danak i odnijela još dobrih dvadeset posto tekuće frakcije grožđa – navodi Mikša u čijem su vinogradu sladori i kiseline odlični, ali slaba mu je to utjeha kada mu je uobičajena proizvodnja od 70 tisuća litara vina prepolovljena.

Kišno proljeće, mrazni travanj i sušno ljeto su uzeli danak i na daruvarskom području, ali iako su daruvarski vinogradari strahovali od najgoreg, godina je na kraju ondje ipak uzevši u obzir sve nedaće zadovoljavajuće prosječna.

-Sve u svemu je ovo prosječna godina iako ima i vinogradara koji su imali velike štete od klimatskih promjena. Jedan mi je tako rekao da je ubrao tek četvrtinu grožđa prosječne godine, ali to je pojedinačni slučaj na toj mikrolokaciji – kaže upravitelj Daruvarske vinogradarske zadruge Ivo De Bona.

Susreli su se daruvarski mali vinogradari ove godine i s jednim apsurdom. Nakon što su godinama muku mučili s plasmanom grožđa i potom se okrenuli preradi u vino i tek manjim dijelom prodajom grožđa na druga područja, ove je godine potražnja za grožđem narasla, ali oni nisu imali što prodati.

-Čak je nuđena i veća cijena, dok je prijašnjih godina bila oko 3,5 kune sada su nudili pet kuna, dali bi i više, ali grožđa jednostavno nije bilo – navodi De Bona.

Grožđa za razliku od repušničkog i daruvarskog područja ne bi trebalo nedostajati u vinogradu garešničkog vinara Matije Žabića koji u berbu tek kreće, a po onome što vidi kada prođe između trsova može biti zadovoljan.

-Za sada to izgleda dosta lijepo. Ima i uroda, vjerujem da će i kvaliteta biti dobra. Vremenski uvjeti su nas ove godine pomazili jer nije bilo mraza ni nevremena tijekom ljetnih mjeseci tako da očekujem dobru berbu – optimističan je Žabić.

Ono što nije dobro je rast troškova koji ih je pratio zbog čega će vino možda morati poskupjeti.

-Zbog premalo grožđa i mošta i dizanja cijena repromaterijala i svega vezanog uz vinogradarstvo i vinarstvo od 20 do 30 posto ćemo biti prisiljeni ili biti u gubitku ili dići cijene – jasan je Mikša.

Primjerice litra graševine bi s 11 kuna mogla otići na 15, ali iako su troškovi proizvodnje veći, a količine uglavnom manje, takvo dizanje cijene je također riskantan potez jer bi mogao uzrokovati slabiju prodaju. No, prvo treba odraditi posao u podrumu, pa tek onda vidjeti hoće li se valu poskupljenja pridružiti i vino.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!