Znamo kako utječe na nas, a kako na to reagiraju krave?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dok čekamo da se EU članice dogovore oko ukidanja zimskog i ljetnog računanja vremena i toga kojeg ćemo se ubuduće držati, noćas ćemo još jednom pomaknuti sat. U 3 ujutro se kazaljke na satu pomiču jedan sat unatrag, dakle na 2 sata. Dobit ćemo još jedan sat, ali i ‘vremenski mamurluk’. O utjecaju pomicanja sata na ljudsko zdravlje se gotovo sve već zna, dio nas će biti umoran, boljet će nas glava, povećan je i rizik od srčanih i moždanih udara. No, mi nismo jedini koji osjećaju te posljedice. Pošteđene nisu ni domaće životinje, uključujući krave koje drugo vrijeme hranidbe i mužnje ne podnosn najbolje, a običaj mijenjana sata njima ne znači puno.

-Na proizvodnji mlijeka se osjeti i puno manja promjena, a to pomicanje sata se osjeti prilično. Da ne pazim da se pomaknem ja, a ne sat to bi za njih bilo jako destruktivno. Davale bi manje mlijeka, a i pojavile bi se bolesti – tumači mladi mljekar Mile Špehar koji na svom gospodarstvu u Narti ima 40 muznih krava, a ukupno 120 grla.

Kada Špehar kaže da ‘pomiče sebe’ to znači da farmeri kako bi krave poštedjeli negativnog učinka pomicanja sata prilagode svoj rad kako bi krave bile pomuzene u isto vrijeme.

-Ako su se one prije muzle u 17, a sada se sat pomiče unatrag sada će se musti u 16 sati. Na taj način će one tu promjenu manje osjetiti, ali će ipak osjetiti – kaže Špehar i dodaje kako krave na farmi moraju biti na prvom mjestu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!