Prodaje se mehanizacija, rekorder je traktor za 2,5 milijuna kuna. Misli poljoprivrednika su na proljetnoj sjetvi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posljednji je dan 23. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma čija je glavna zvijezda tradicionalno poljoprivredna mehanizacija. Nakon dvije godine prisilne pandemijske stanke prodavači su jedva dočekali mogućnost izravnog kontakta s većim brojem potencijalnih kupaca kojima mogu prezentirati kako svoje top modele tako i one najprodavanije. Ove godine općenito interes za mehanizacijom ne obara rekorde, ali nije ni loš.

-Potražnja za mehanizacijom je nešto pala, ali imamo dobre modele za ponuditi – kaže Danijel Merkaš iz Poljonove d.o.o.

Danijel Merkaš

Ipak, na gudovačkom je sajmu prodan i najskuplji traktor vrijedan više od dva i pol milijuna kuna. Skupa je i proljetna sjetva koja samo što nije krenula i u ovom dijelu zemlje. Ni oni iskusniji s puno posijanih hektara iza sebe ne pamte kada su morali toliko uložiti u zemlju. Ipak, ne očekuje se da bi mogle biti zasijane manje površine. To se vidi i po prodaji sjemena, potražnje ima iako je ona ove godine specifična.

BC Institut

-Potražnja je velika, očekujemo da će se velik postotak više sijati soje s obzirom na našu potražnju. Isto tako je dosta rano počela potražnja za kukuruzom, onda je jedno vrijeme stala zato što su svi vjerojatno čekali smanjenje PDV-a i sada se nadamo da će opet biti potražnja, ali smo praktički sve svoje zalihe u veleprodaji prodali – navodi predstavnica BC Instituta za sjeverozapadnu Hrvatsku Ljiljana Turek.

No, zbog drastičnog poskupljenja umjetnog gnojiva ove godine glavno pitanje nije koliko nego kako sijati, a upravo će cijena gnojiva diktirati sjetvu i ulaganja što nije dobro.

-Onima koji će sijati kukuruz s reduciranom gnojidbom će izostati i visoki prinosi. Ovo su trenuci kada cijene merkantile diktiraju agrotehniku koja mora zaista biti na nivou – upozorava voditelj prodaje Poljoprivrednog instituta Osijek Martin Androšević.

Martin Androšević

Kako bi se štednja na gnojivu svela na što je moguće manju mjeru, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo 200 milijuna kuna za subvencioniranje kupnje umjetnih gnojiva. Zahtjevi se podnose od 01.04. do 15.05., a potpora je 450 kuna po hektaru za prvih deset hektara i 250 kuna po hektaru za preostalih deset. Tu će potporu najvjerojatnije koristiti i Josip Šegović iz Šljivoševaca koji će na pedeset hektara zasijati pšenicu, soju i kukuruz. Pripremio se, ali nadoknada dijela troška će svakako pomoći.

-Trenutno imam neku svoju računicu i bacam određenu količinu gnojiva koju ću baciti i ovog proljeća. E sad, za najesen ću vidjeti, ali ako će ostati ovakve cijene sigurno ću reducirati ulaganja – kaže Šegović kojeg smo zatekli na sajmu.

Uz poljoprivrednu mehanizaciju i sve za proljetnu sjetvu kupiti se mogu i pčelarska oprema i med jer je prvi put proljetnoj manifestaciji pripojen Međunarodni pčelarski sajam, 17. po redu. Unatoč pomicanju termina, pčelari su zadovoljni.

-Čini nam se da je ovo jako dobro ispalo jer ljudi koji dolaze zbog primjerice poljoprivrednih strojeva dođu ‘škicnuti’ i kod nas i kupe neku slasticu, a i obrnuto jer i pčelari pogledaju druge zanimljive stvari – kaže bjelovarska pčelarka Ivana Marušić.

Vera i Ivana Marušić

23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam i 17. Međunarodni pčelarski sajam traju još danas do 18 sati stoga svakako navratite.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!