Stigla je analiza bagremovog meda bilogorskih pčelara pogođenih pomorom pčela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarskim pčelarima koji su se pred koji tjedan suočili s nezapamćenim pomorom pčela napokon su stigle dobre vijesti. Bagremov med čija je paša završila prije pomora pčela je zdravstveno ispravan, siguran za konzumaciju i prodaju.

-Na radost nas i naših potrošača med je siguran za konzumaciju što nam je najveća radost – kaže ne krijući sreću pašna povjerenica Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar Vera Marušić.

Potvrdila je to sveobuhvatna, detaljna analiza meda na kojoj su sami pčelari inzistirali.

Pašna povjerenica Vera Marušić

-Analiza je bila na rezidue, kontrolirani su pesticidi koji se koriste u poljoprivredi i industriji kao i ostaci veterinarsko-medicinskih proizvoda. Analizirano je više od 150 pesticida koliko sam uspjela prebrojati na ovih osam stranica od Veterinarskog instituta – navodi Marušić i dodaje da nikakvi tragovi nisu pronađeni u medu.

Analiza koja je potvrdila da je med zdrav je utjeha pčelarima čije su zajednice desetkovane, posebice jer su napokon dočekali jednu dobru godinu u kojoj ne samo da je bagrema bilo nego je i kvalitetom nadmašio očekivanja.

-Mislim da bi je mogli čak i pamtiti kao 2018. jer je ove godine bagrem izuzetne kvalitete što se tiče gustoće i boje i svega što se traži u medu – ističe Marušić.

Od ostalih paša pogođeni pčelari ne očekuju puno jer su pčelinje zajednice oslabljene.Vjeruju da ugibanja više neće biti, ali primarno im je sada preživjele zajednice osnažiti za sljedeću godinu. S nestrpljenjem iščekuju rezultate analiza pčela i bilja kako bi znali zbog čega je do pomora došlo, a to bi se trebalo znati sljedećeg tjedna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!