Zašto ove godine na Jesenskom sajmu nema izložbe holstein pasmine goveda?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Neizostavan dio Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma je Državna stočarska izložba koja će i ovog puta ponuditi ono najbolje od domaćeg stočarstva.

-Održat će se odabir najboljih grla, prezentacija najboljega što imamo ili jedinstvenog što imamo jer imamo i prikaz naših autohtonih pasmina – ističe direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

Ukupno će oko 180 uzgajivača doći s 400-tinjak grla što je dvadeset posto više izlagača i trideset posto više grla nego prošle godine, ali unatoč tome će ovogodišnja Državna stočarska izložba biti siromašnija jer će biti dodijeljeno tek jedno šampionsko zvono u kategoriji krava. Državne izložbe holstein pasmine krava ove godine nema, a nema jer nema tko izlagati, odgovorila je na naš upit Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Nepovoljna kretanja u tom sektoru su uzela danak, pa se uzgajivači nisu prijavili.

-Možda i sami OPG-ovi nemaju toliko holsteinske krave u okolici, a možda je ljudima zbog ovog vremena izložba nešto nebitno jer su se suočili s izazovima krize u inflacije, pa su izložbu stavili sa strane – kaže jedan od redovnih sudionika Državne stočarske izložbe Dejan Bačani koji ne krije razočaranje takvim raspletom jer se za izložbu, kaže, pripremao.

HAHPIH kao jedan od mogućih razloga slabog interesa uzgajivača navodi i daljinu jer se holstein pasmina krava uzgaja većinom na velikim mliječnim farmama u slavonskim županijama. Mladi koprivničko-križevački farmer razlog daljine na koju se zbog neodazivanja pozivaju velike mliječne farme iz slavonskih županija, odbacuje.

-Ja nisam primijetio da se Gudovac odselio u nekom drugom pravcu – ironičan je Bačani.

Dejan Bačani

Bačani čija su tri grla uzela pet šampionskih zvona u holstein pasmini krava pri čemu je njegova Saloma s tri titule šampionke apsolutna rekorderka, smatra i da su velike farme loši gubitnici.

-Nakon pet uzastopnih titula kada vas mali OPG s dvadeset krava pobjeđuje, a vi imate 300 do 400 grla, onda jednostavno tražite neke druge razloge samo da se ne pojavljujete na Državnoj stočarskoj izložbi – smatra Bačani.

Zbog svega su se pojavila nagađanja da će Državna stočarska izložba preseliti u Osijek. U HAPIH-u na naš upit to nisu ni potvrdili ni demantirali.

-HAPIH će u suradnji s uzgajivačima i uzgojnim udruženjem ove pasmine, kao i do sada, činiti sve što je u našoj moći da se održi tradicija organiziranja izložbe holstein goveda u sklopu sajma i Državne stočarske izložbe u Gudovcu. No, to ponajprije ovisi o uzgajivačima holsteina i njihovom zanimanju za sudjelovanje na izložbi. Održavanje sličnih manifestacija u drugim područjima, pa tako i u Osijeku, svakako bi doprinijelo promociji uzgoja ove pasmine te približavanju ruralnog načina života stanovnicima urbanih sredina. No, navedeno ne ovisi o HAPIH-u, već ponajprije o uzgajivačima i uzgojnim udruženjima – navodi u svom odgovoru HAPIH.

Publici koja u Gudovcu neće moći gledati crno-bijele ljepotice za utjehu ostaje podatak da je u simentalskoj kategoriji konkurencija veća. Dok je lani sudjelovalo šest uzgajivača s 19 grla, ove ih je ukupno 17 s 49 grla.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!