Što su Daruvarčani naučili iz izraelske vodoopskrbne prakse?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Predstavnici Grada Daruvara i Darkom vodoopskrbe i odvodnje su se vratili sa službenog puta u Izrael u kojem su se upoznali s njihovim vodokumunalnim i sustavom navodnjavanja. Izrael je što se toga tiče jedan drugi svijet.

-Vidjeli smo državu koja u prosjeku ima na velikim magistralnim cjevovodima gubitke od tri posto, a u samim gradskim mrežama imaju gubitak vode od oko sedam, osam posto – impresioniran je direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin.

Ne čudi da Izrael pazi na to da ne gubi vodu jer kao zemlja smještena u području gdje vode nema, paze da ne bace ni jednu kap.

-Nakon pročišćavanja otpadne vode drugog i trećeg stupnja, ta se voda ne vraća u recipijente već se koristi za navodnjavanje – opisuje praksu Izraela Lukačin.

U izraelski sustav vodoopskrbe i odvodnje je snažno uključen IT sektor, pa i umjetna inteligencija koja predviđa u kojem dijelu sustava će doći do kvara i puknuća. To nije jedina razlika Izraela i Hrvatske, navodi Lukačin.

-Njihovi cjevovodi se na polažu na dubine kao naši zbog smrzavanja, vodomjeri uopće nisu u oknima nego su vani – kaže direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje.

Iako izraelska praksa nije potpuno primjenjiva na daruvarskom području, uvijek je dobro naučiti drugačiju praksu i upoznati se i s razvijenijim sustavima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!