Brajdić: U šest godina u Bjelovaru je osnovano 500 novih tvrtki i obrta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednjih godina Bjelovar bilježi porast broja zaposlenih, porast broja tvrtki i obrta, smanjenje broja nezaposlenih te povećanje radno aktivnog stanovništva. Dokaz je to dobrog stanja u gospodarstvu, kao i dobrog poslovnog okruženja u našem gradu, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije o stanju gospodarstva na području Bjelovara. Ujedno, ova konferencija je bila svojevrsna kruna obilazaka gospodarstvenika koje je proteklih tjedana posjećivao bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.

– U posljednjih šest godina u Bjelovaru je osnovano 500 novih tvrtki i obrta. To je dokaz dobre suradnje tih ljudi s gospodarskom i obrtničkom komorom te Zavodom za zapošljavanje. U istom tom periodu realizirani su projekti vrijedni 50 milijuna eura. Neki od njih su obnova Doma kulture, izgrađena je kompostana i sortirnica, izgradili smo novi vrtić nakon 50 godina, postavljena je ili se postavlja nova led rasvjeta, konstrukcijska obnova šest novih zgrada, obnovljeni su vrtiće i škole, izgrađena je vodovodna i komunalna infrastruktura – istaknuo je Brajdić osvrnuvši se i na projekte poput izgradnje istočne obilaznice, obnove Pakračke ulice, McDonald’s-a, izgradnje dva nogometna stadiona, obnove bazena, Borika, središnjeg parka, korza i mnoge druge već realizirane, kao i one koji su tek u planu.

– U idućih pet godina realizirat ćemo projekte vrijedne 200 milijuna eura, poput obnove magistralnog vodovoda Delovi – Bjelovar, cjelovite obnove povijesnih zgrada, gradnja novog vrtića i škole, tržnice s podzemnom garažom, Termi Bjelovar, ako prođu na natječaju, poslovna zona, izgradnja brze ceste. Također, fokusirat ćemo se na održivoj mobilnosti Bjelovara, odnosno na promet – najavio je Brajdić.

Da je Grad Bjelovar gospodarska lokomotiva Bjelovarsko-bilogorske županije, naglasio je Damir Pavlović, predsjednik Županijske komore.
-Ukupni prihod gospodarstva u županiji u prošloj godini iznosio je 1,5 milijardu eura, od kojih je polovica toga u Bjelovaru. Još bolji su pokazatelj bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu, od kojih se 80 posto odnosi na Bjelovar. Nadalje, od 16 tisuća zaposlenika u gospodarstvu u županiji, 8300 ih je u Bjelovaru – naglasio je Pavlović.

Dobre vijesti stigle su i iz svijeta obrtništva. Tako je Damir Pavec, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije otkrio kako je i broj obrtnika također je u porastu.
– U županiji trenutno brojimo 1406 obrta, odnosno 106 obrta više u odnosu na rujan prošle godine. Nadalje, otvoreno je 205 novih obrta, a 99 ih se zatvorilo. Također, više od 50 posto obrta je iz Bjelovara, a u svemu tome imamo podršku Grada, koji financira rad udruženja – poručio je Pavec.

Prema riječima Martine Topalović, predstojnice bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje, nezaposlenost pada na razini države, županije pa tako i grada.
– Blagi rast nezaposlenih imali smo u 2020. godine, na samom početku Covid krize, no uvođenjem mjera za očuvanje radnih mjesta to se brzo izniveliralo. Inače, Vlada RH je preko Zavod za očuvanje radnih mjesta na području Grada Bjelovara uložila oko 10 milijuna eura, a sufinancirale su se plaće za više od 5000 zaposlenih. Nadalje, HZZ je već dugi niz godina provodi mjere za samozapošljavanje, a od 2017. godine do rujna 2023. tu potporu je dobilo 692 osobe, za što je izdvojeno preko 6,3 milijuna eura – otkrila je Topalović.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!