Predsjednici Vijeća mađarske, srpske i češke nacionalne manjine ujedinjeni: Bit ćemo aktivni i čuvat ćemo svoju kulturu i jezik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što su održani izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicima lokalne i područne samouprave to jest takozvani manjinski izbori, konstituirana su vijeća srpske, češke i mađarske nacionalne manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Stoga smo razgovarali sa županom BBŽ-a Markom Marušićem te predsjednicima vijeća mađarske, češke i srpske nacionalne manjine. 

-U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji živi 21 od 22 nacionalne manjine na području Republike Hrvatske. Izuzetno smo ponosni na taj podatak jer pokazuje našu otvorenost i raznolikost koja nas kao društvo čini još jačim. Drago mi je što su novi, stari predsjednici potvrđeni jer to znači da se dobro radi i da članstvo ima puno povjerenje u dosadašnje predsjednike. Siguran sam da ćemo nastaviti ovako dobru suradnju i u narednom periodu – kazao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić. 

Da je češka manjina prema zadnjem popisu stanovništva najbrojnija manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji istaknuo je Damir Malina, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine.

Škole, vrtići i izdavaštvo

-Uz to što smo najbrojniji, rekao bih i da smo izuzetno aktivni. Od 33 češke udruge u Hrvatskoj, 17 ih je ovdje. Osim toga, imamo dvije škole i dva vrtića, ali i izdavaštvo. I dalje ćemo podupirati aktivnosti koje smo planirali, a primarno je riječ o radu s mladima jer upravo je to temelj naše opstojnosti. Voljeli bismo oformiti Savjet mladih češke nacionalne manjine. Zahvaljujem Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na potpori tijekom protekle četiri godine jer bez te financijske podrške ne bismo mogli raditi, istaknuo je Damir Malina. 

Također, istaknuo je uspješnost Koordinacije vijeća nacionalnih manjina čijem će se radu u narednom razdoblju pridružiti i njemačka nacionalna manjina.

Predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Zlata Berkeš naglasila je kako će u fokusu Vijeća mađarske nacionalne manjine i dalje biti projekti vezani uz obrazovanje.

Brojne manifestacije

– U nekoliko škola na području županije djeca imaju priliku učiti mađarski jezik po modelu C. Također, imamo još dvije osnovne škole koje su zainteresirane za učenje mađarskog jezika. Na to smo jako ponosni. Smatramo to svojim uspjehom. U protekle četiri godine smo zaista aktivno surađivali sa školama, a između ostalog, pratili smo ih u natjecanju iz ‘Lijepog čitanja’ na mađarskom jeziku. Isto tako, planiramo organizirati manifestacije vezane uz mađarsku nacionalnu manjinu – kazala je Berkeš zahvalivši županu Marušiću na dosadašnjoj potpori.

Zahvalu na potpori županu Marku Marušiću tijekom protekle dvije godine, ali i zamjenicima župana iz redova češke i srpske nacionalne manjine Tanji Novotni Golubić i Saši Lukiću naglasio je Darko Karanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine.

-Nadam se da ćemo kroz dogledno vrijeme konstituirati i manjinsku Koordinaciju koja je u proteklom razdoblju zaista bila primjer dobre prakse i dobra kičma rada manjinske zajednice. Srpska nacionalna manjina, unatoč padu broja pripadnika, ima dva nova vijeća, a to su Vijeće srpske zajednice Općine Ivanska i Vijeće srpske zajednice Općine Šandrovac. To znači da trenutno imamo devet općinskih, četiri gradska i županijsko vijeće što se zasigurno doprinijeti radu srpske zajednice – naglasio je Darko Karanović. 

Što se tiče izlaznosti, od onih koji su konstituirali vijeća, najmanje su na izbore izašli pripadnici srpske naconalne manjine. Podsjetimo, na izbore za Vijeće srpske nacionalne manjine izašao je 501 od 5513 birača, odnosno samo njih 9,09 posto. Važećih listića bilo je 99,60 posto, dok je nevažećih listića bilo 0,40 posto. 

Izborima za Vijeće mađarske nacionalne manjine odazvalo se 179 od 674 birača, to jest 26,56 posto. Važećih listića bilo je 94,97 posto, a nevažećih 5,03 posto. 

Na glasovanje za članove vijeća češke nacionalne manjine izašlo je 832 od ukupno 4377 birača, odnosno njih 19,1 posto. Važećih listića bilo je 99,04 posto, a nevažećih 0,96 posto.

-Gledajte, izlaznost je takva kakva je. Ja uvijek pozivam i uvijek ću pozivati građane da izlaze na sve izbore i daju svoj glas opciji koju preferiraju. Ali kao što sam rekao, sve nacionalne manjine imaju podršku Bjelovarsko-bilogorske županije – poručio je župan Marko Marušić. 

-Članak je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!