SURADNJA GRADA I ŽUPANIJE Potvrđena prenamjena Učeničkog doma

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ispred bivšeg učeničkog doma u bjelovarskoj Ulici Vladimira Nazora, danas su predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije potvrdili svoju suradnju i Sporazum koji je potpisan prije gotovo godinu dana. Naime, riječ je o Sporazumu o suradnji u kojem se stara zgrada Doma učenika prenamjenjuje u Studentski dom, a kojeg su tada potpisali gradonačelnik Dario Hrebak i župan Damir Bajs. Nakon procedure imovinsko pravnih odnosa, ovih dana stigla je i Odluka o darovanju nekretnine Gradu Bjelovaru koje je donijelo Ministarstvo državne imovine. Grad Bjelovar time se obvezao da se u roku od 5 godina, od potpisa Ugovora o darovanju, nekretnina prenamjeni isključivo u studentski dom.

– S Bjelovarsko-bilogorskom županijom dogovorili smo se da ćemo zajedničkim snagama ići u ovaj projekt jer na području naše županije želimo osigurati smještaj za studente koji u ovom trenutku ne postoji. Dugo smo čekali i borili se za taj projekt, no sada je konačno ta pravna problematika riješena. Zgrada je vrijedna pet milijuna i 800 tisuća kuna. Mi ćemo kroz Gradsko vijeće koje će biti sredinom srpnja donijeti sve potrebne stvari koje prethode odluci. Isto tako, već radimo na projektu uređenja kuhinje koja je nekada prehranjivala otprilike 80 do 100 učenika – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Gradonačelnik se zahvalio Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i zajedničkoj suradnji na projektu koji će, kaže – neovisno o njihovom odnosu, uspjeti biti realiziran. Isto tako, Hrebak ističe da različite vizije koje imaju neće utjecati na projekte bitne za grad i županiju.

S tim mišljenjem slaže se i Mario Preskočil, predsjednik Županijske skupštine.

– Siguran sam da gradonačelnik, kao i župan, političari, roditelji, svi mi, želimo da se ovaj projekt što više proširi kako bi naša djeca ovdje mogla studirati te doseći još bolju razinu studentskog standarda. Bjelovarsko-bilogorska županija u potpunosti se odrekla svog prava vlasništva koje smo prepustili Ministarstvu državne imovine. Od istog tog Ministarstva, gradonačelnik je zatražio da se prava na nekretninu ustupe Gradu i meni je jako drago čuti da se to dogodilo. Zgrada je predana s kompletnom infrastrukturom – kaže Preskočil.
Gradonačelnik se zahvalio i saborskom zastupniku Miri Totgergeliu koji je, kaže, otvarao vrata u Zagrebu i pomogao da se riješi pravna procedura.

– Budući da je bjelovarsko Veleučilište super, a u njega dolaze studenti iz svih krajeva Lijepe naše, jasno je da je Bjelovaru potreban studentski dom. Ovo je samo nastavak svega onoga što Vlada u svom mandatu radi od projekata koji su vezani za infrastrukturu i ostalo – kaže Totgergeli.
Prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru, Tatjana Badrov napomenula je kako se na Veleučilištu trenutnu nalazi 774 studenata.

– Želimo vjerovati da ćemo u dogledno vrijeme na bjelovarskom Veleučilištu imati tisuću studenata, uključujući osnivanje diplomskog studija koji je u tijeku. Od 774 studenta, njih 277 su redovni studenti. Oni će vrlo skoro, kada Grad to omogući, samo pretrčati iz zgrade u zgradu na ručak i spavanje – kaže Badrov.
– Studentski zbor u veljači je sazvao sastanak po pitanju prenamjene starog Učeničkog doma u Studentski. Tada je provedena anketa u kojoj se 90 posto anketiranih studenata izjasnilo da za potrebe stanovanja izdvajaju do tisuću kuna bez prehrane, a 10 posto njih iznad tisuću kuna – ističe predsjednik Studentskog zbora, Alen Markesina.

Grad Bjelovar zgradu namjerava obnoviti u potpunosti, a kada se to dogodi, studenti iz bjelovarskog Veleučilišta bit će na par koraka od smještaja i toplog obroka uz koje će tijekom svog studiranja moći nešto i uštedjeti. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!