PREVENCIJA Nagrađeni školarci i mentoru u projektu ‘Budi NEovisan’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U Županijskoj upravi KKŽ održan je prijem za mentorice učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u projektu „Budi NEovisan“ Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije. Proveden je u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, a u njemu su sudjelovali učenici iz 14 osnovnih i četiri srednje škole s područja županije koji su uz pomoć mentorica snimali video materijale na temu borbe protiv ovisnosti.

-Ovo je jedan od važnih projekata u sklopu školskih preventivnih programa koje Županija već niz godina podržava organizacijski i financijski kojim se nastojalo potaknuti učenike da se još više informiraju o problemu ovisnosti i kreiraju edukativne filmove koji će se koristiti i u nastavnom procesu. Smatramo da ovakve aktivnosti kroz odgojno-obrazovni sustav mogu biti najučinkovitiji oblik prevencije ovisnosti, a isto tako Županija je kroz rad svojih stručnih službi i suradnju sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i PU koprivničko-križevačkom aktivno uključena u programe prevencije raznih oblika ovisnosti – istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Borba protiv ovisnosti izuzetno je važna komponenta u razvoju zdravog i prosperitetnog društva, dodao je župan, istaknuvši kako je potrebno veliku pažnju posvetiti učenicima koji su kao najranjivija skupina od najranije dobi izloženi raznim opasnostima.

-Prevencijom, u kojoj najvažniju ulogu ima kvalitetan pristup i stručnjaci koji u školama odgajaju djecu, od velike je važnosti za razvoj našeg društva. Zbog toga je i ovaj projekt hvalevrijedan te čestitam svim autorima, mentorima, članovima Povjerenstva, županijskim stručnim službama  te koordinatoricama školskih preventivnih programa koji su realizirali ovu inicijativu te svojim radom i aktivnostima doprinijeli vrijednom projektu – naglasio je župan.

Čestitku i zahvalu učenicima i mentoricama je uputio i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić istaknuvši kako je već od najranije dobi kod učenika važno osvijestiti problem ovisnosti putem edukacija i preventivnih programa.

-Činjenica je da su učenici osnovnih i srednjih škola pod raznim utjecajima te da postoji i veliki potencijal za razvijanja ovisnosti. Potrebno je mnogo raditi s roditeljima i djecom po tom pitanju, a važno je i senzibilizirati javnost. Škole su napravile sjajne video materijale kojima su obrađene teme s kojima se učenici najviše susreću, poput ovisnosti o društvenim mrežama i videoigrama do ovisnosti o alkoholu i drogama. Cilj je da se kroz ovakve materijale izvuče pouka, da učenici budu svjesni problematike i da svi zajedno preventivno djelujemo i spriječimo još veće opasnosti – kazao je Ljubić, uz želju da se dobra suradnja Povjerenstva i svih ostalih dionika koji su sudjelovali na projektu nastavi i u ovoj godini.

Županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Jasna Horvat Vlahović zahvalila je županu i zamjeniku Ljubiću kao predsjedniku Povjerenstva te Županiji koja je bila tehnička podrška cijelo vrijeme trajanja projekta, pojasnivši kako je došlo do same ideje.

-Uz koordinatorice preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama Jelenu Šimek Kristović i Petru Sobota-Frčak, ideja je bila osmisliti programe koji bi bili prilagođeni potrebama pojedine škole i aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Naš projekt „Budi Neovisan“ prilagođen je učenicima, kako sadržajno, tako i kreiranjem materijala u digitalnom obliku, a podršku smo dobili i od voditelja školskih preventivnih programa. Posebne čestitke idu mentorima koji su pokrenuli cijelu priču i potaknuli mlade na stvaranje te, uz sve ostale obveze, pronašli vrijeme i energiju da ih vode. Hvala i mladima koji su ključan dio projekta te se nadam da ćemo i nadalje zajedno sudjelovati u projektima Povjerenstva – kazala je Horvat Vlahović.

U kategoriji osnovnih škola najboljim filmom proglašen je film „Izbor je uvijek tvoj“  Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec, a mentorica Dijana Pleadin pohvalila je uključene učenike na hrabrosti i angažmanu.

Ideja za film razvila se tako da smo kolegica Vanja i ja, nakon što smo vidjele natječaj, zaključile da su učenici dovoljno zreli da daju doprinos ovoj tematici s kojom se u osmim razredima pojačano bavi. Željeli smo stvoriti neku vrstu video igrice s centralnim likom koji nailazi na razne neprimjerene situacije i pokušava ih riješiti, a svaki je učenik imao dvije uloge. Obzirom da smo osvojili prvo mjesto, vjerujemo da smo napravili kvalitetan video i poslali važne poruke – kazala je Pleadin.

Najboljim  filmom u kategoriji srednjih škola proglašen je film „Ne budi fejk“ Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, a mentorica Ana Huzjak zahvalila je Županiji i Povjerenstvu na hvalevrijednom projektu, izrazivši zadovoljstvo što su uključene osnovne i srednje škole kao aktivni sudionici u procesu prevencije ovisnosti među mladima.

-Drago nam je što ste prepoznali potrebu da se toj problematici pristupi na način koji je prilagođen mladima i kroz medij koji je njima blizak te zato i interes bio velik. Također je važno da mladi stvaraju materijale za mlade jer je to jedan od najučinkovitijih načina na koje se može pristupiti tom problemu, naime, oni će spremnije primiti informacije od svojih vršnjaka, kroz materijale koje su sami kreirali. U cijelom smo se procesu dobro zabavili, tema nam je bila ovisnost o društvenom mrežama, s kojom se svi poistovjećujemo te smo zadovoljni rezultatom – istaknula je mentorica Huzjak te dodala kako je pokazatelj uspješnosti projekta to što se mnogo škola uključio, dok kvaliteta video uradaka puno govori o tome koliko je dobro projekt osmišljen.

Mentorima su podijeljena priznanja te nagrade zaučenike, a Županija je kroz Povjerenstvo ukupno osigurala deset tisuća kuna za nagrade učenicima i mentorima za prva tri mjesta među osnovnim i srednjima školama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!