U Lipiku počinje izgradnja nove Državne ergele

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – U Lipiku i ove godine planiraju nastaviti s ulaganjima u infrastrukturne projekte pa je velik dio proračuna koji je za 2021. planiran u iznosu od 53 milijuna kuna namijenjen upravo tome. Dodatna sredstva za realizaciju važnih lipičkih projekata osigurana su u vanjskim fondovima, a jedna od najvećih je početak izgradnje nove Državne ergele, koja je ponos svih Lipičana.

-Mi u Lipiku imamo tri brenda. To je mineralna voda, potom staklo i lipicanci. To je dugogodišnja tradicija, a sama izgradnja nove ergele je razvojni projekt od iznimne važnosti, ne samo za Lipik, već za područje cijele Slavonije i za područje cijele Hrvatske. Dakle, krećemo s izgradnjom nove ergele koja će sa svojim sadržajima moći pružiti puno više od trenutne situacije – kaže gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana

Realizacijom ovoga projekta prekrasni konji lipicanci konačno bi trebali dobiti adekvatan smještaj na koji čekaju godinama.

-Konji su trenutno smješteni u privatnoj staji koja ni svojim sadržajem ni kapacitetom ne može više pružiti ono što je potrebno za bavljenje modernim turizmom – kaže Kasana.

Za provedbu spomenutog projekta novac je osiguran u europskim fondovima, u okviru Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, a provodit će se u nekoliko faza.

-Vrijednost prve faze u čiju realizaciju krećemo iznosi 13 milijuna kuna i ona će nam omogućiti prebacivanje konja na drugu lokaciju. Ukupna vrijednost projekta je 63 milijuna kuna. Riječ je o izuzetno važnoj investiciji koja će bitno promijeniti vizuru grada i u turističkom smislu ponuditi jako puno – kaže Kasana.

Na taj, višemilijunski projekt vežu se i neki drugi, manji, no isto vrlo važni za sve stanovnike ovog slavonskog gradića.

Prekrasni lipicanci ponos su Lipika

-Jedan od njih je i modernizacija ceste od centra Lipika do kružnog toka u centru Dobrovca koja također prolazi pokraj ergele. Vrijednost tog projekta, koji provodimo u suradnji s Hrvatskim cestama, je 12 milijuna kuna. Na tom potezu smo završili s aglomeracijom te sada planiramo i kompletnu rekonstrukciju ceste, odnosno uređenje kolnika, nogostupa i biciklističke staze, tako da ćemo sa zapadne strane imati prekrasan ulazak u grad – kaže gradonačelnik.

Za ovu godinu u planu su i brojni drugi infrastrukturni projekti, kao što je uređenje Vukovarske avenije, izgradnja nove zgrade Doma zdravlja, nastavak radova na aglomeraciji i drugo. U Lipiku se nadaju kako će se uskoro kraju privesti i kriza koju je uzrokovala panedmija, što bi trebalo olakšati i ubrzati provedbu svega planiranog.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!