NATJEČAJ Maleni Virovitičani prikazali Ivana Meštrovića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Međunarodni likovni natječaj „Velikani hrvatske prošlosti“ ove se godine organizira peti, jubilarni put te je, usprkos nesvakidašnjim i zahtjevnim uvjetima, na natječaj pristiglo 1213 radova.

Motiv ovogodišnjeg natječaja, bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća − Ivan Meštrović. Natječaj je predviđen za individualni rad djece vrtićke i rane školske dobi (od 1. do 4. razreda osnovne škole). Odabrana likovna područja bila su crtanje i slikanje kombiniranom likovnom tehnikom: ugljenom i bijelom temperom.

Djeca u dječjim vrtićima, kao i učenici u osnovnim školama, sa svojim su mentorima istražili rad kipara Ivana Meštrovića i njegov značaj za hrvatsku umjetnost. Djeca su vizualizirala njegov lik i prikazala ga portretom na papiru, u skladu s vlastitim doživljajem.

I Dječji vrtić CVRČAK Virovitica sudjelovao je na spomenutom natječaju s dva likovna rada autora L.L. (6,8 godina), mentorica odgojiteljica Ivana Bucifal i P.V. (5,2 godine), mentorica odgojiteljica Marija Enia Majetić.

-Likovno izražavanje važan je dio djetetovog učenja i razvijanja slike o sebi i svijetu oko sebe. Kreativnim mišljenjem i izražavanjem djeca iskazuju svoj jedinstveni identitet, obogaćuju svoj unutarnji svijet i dijele ga s drugima. Likovni natječaj „Velikani hrvatske prošlosti“ ima za cilj kroz likovne tehnike poticati kreativnost djeteta i upoznati ga s prošlošću svoga naroda. Uz slobodno odabrani likovni sadržaj, natječaj razvija vještinu prikazivanja ljudskoga lika u vidu portreta – kažu u vrtiću.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!