Pandemija zaustavila končaničke Maškarade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Epidemiološke mjere uvedene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa su, barem za ovu godinu, zaustavile i Maškarade – tradicionalnu pokladnu povorku iz Končanice koja je uvrštena u nacionalni Registar kulturnih dobara. Običaj je to koji se za Fašnik ondje organizira više od stoljeća, a ovo je prvi put da se neće održati zbog zdravstvenih razloga iako je prekida bilo.
-Koliko znam prekida je bilo prvo za vrijeme rata devedesetih godina i jedno vrijeme jer su nekako bile zaboravljene, a krajem devedesetih su ponovno krenule i od tada se održavaju – kaže tajnik Češke besede Končanica Jaromir Vrabec.
Končanički Maškaradi sastoje se od 13 osoba u povorci u kojoj mogu biti isključivo mladići. Povorku predvodi laufer, prvi dio se sastoji od pet osoba i to je pristojan dio, a nakon limene glazbe slijedi ostatak povorke u kojoj su primjerice dimnjačar i njegova baba, dva prekupca i na samom kraju medvjed kojeg vodi Ličanin, a oni su zaduženi za zabavljanje. Svatko od maskiranih uglavnom ili pronađe masku koja ga zanima ili je ona dio obiteljske tradicije, tako da svađe oko toga tko će biti laufer, tko Ličanin, a tko medo nema.
-Nije da sad ljudi imaju interesa baš za pojedini dio maškara ili pojedinu masku. To se unaprijed dogovori i do sada nije bilo nikakvih problema – ističe Vrabec.
Ipak, neke maske privlače više pažnje od drugih.
-Uvijek je najzanimljiviji medo i njega prati najviše djece – priznaje Vrabec.
To da je upravo medo omiljena maska ne čudi jer tom se medi svatko smije približiti bez straha. No, ove godine Končanicom neće proći ne medo kao ni ostale maškare. Maske je, nadaju se svi samo godinu dana, u mirovinu otjerala korona.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!