Nacionalne manjine predstavile planove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U prostorijama Kulturnog centra Zajednice Albanaca održana je sjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije. Između ostalog, aktivnosti vijeća ove godine vezane su za obilježavanje važnih datuma, rad na očuvanju jezika, pisma i kulture te brizi o pravima pripadnika nacionalnih manjina. Novčana pomoć Županije ponovno će iznositi 600 tisuća kuna, a kako će novac biti raspoređen zna Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

– Financijski plan ostao je u istim okvirima. Ove godine 320 tisuća podijelili smo na vijeće albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnike Roma, a taj iznos bit će za rad naših vijeća. Isto tako, 20 tisuća kuna je za rad naše Koordinacije i još niz troškova koji su predviđeni za rad naših manjinskih Udruga, institucija, škola i svih ostalih. Ističem zadovoljstvo što se i u vrijeme pandemije iznos nije smanjio, a dobro je poznato da se u drugim županijama iznos rezao prvo manjinama – rekao je Malina.

Sjednici je prisustvovao i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

– Drago mi je što sam mogao saslušati izvješća, ali i planove koje Koordinacija ima, no isto tako drago mi je da sam mogao iznijeti informacije i promjenama i i prilagodbama zakonodavstva i svega onoga što nas čeka, poput popisa stanovništva. S druge strane, ponosan sam što i sam dolazim iz BBŽ, područja gdje žive pripadnici svih nacionalnih manjina. Mnoge od njih su organizirane i zato iskazujem zahvalu što ih se podupire – kaže Bilek.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima više manjina nego što je spomenuto u Ustavu Republike Hrvatske, što pokazuje bogatu kulturu i tradiciju, istaknuo je župan Damir Bajs.

– Važno je da budemo primjer dobre prakse. Prije svega to znači da mora postojati korelacija između većine odnosno Hrvata i svih manjina na području naše županije. Nadam se da to i postoji jer važno je podupirati sve ono što je bitno, kulturu i jezik, ali i mogućnost dobivanja posla, mogućnost razvoja – zaključuje župan. (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!