Novo lice zgrade policije u Grubišnom Polju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – U Policijskoj postaji Grubišno Polje održana je završna konferencija za medije gdje je predstavljen dovršetak projekta energetske obnove zgrade postaje.

Načelnik Policijske postaje Grubišno Polje Mario Novalić je istaknuo da je provedenim projektom energetske obnove zgrade policijske postaje napravljen veliki korak, kako prema energetskoj uštedi odnosno smanjenju financijskih troškova za državni proračun i smanjenju onečišćenja okoliša, tako i prema subjektivnom osjećaju zadovoljstva i sigurnosti kako kod građana tako i kod zaposlenika same policijske postaje.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije, a proveden je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020, dok su posrednička tijela na projektu Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo unutarnjih poslova je 20. prosinca 2018. godine potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta energetske obnove Policijske postaje Grubišno Polje, a ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru iznosila je 1.820.390,01 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta sukladno stvarnim ugovorenim vrijednostima iznosila 2.598.574,70 kuna.

Svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje od najmanje 50% na godišnjoj razini u odnosu na potrošnju energije prije provedbe mjera energetske obnove.

U sklopu projekta izvedena je zamjena postojećeg dotrajalog pokrova od salonita novim limenim pokrovom, izvedena je termoizolacije ukopanog zida, potom je izveden novi fasadni sustava ETICS na vanjskim zidovima, toplinska zaštita stropa i zidova prema negrijanom dijelu tavana, zamjena postojeće vanjske stolarije novom PVC stolarijom. Izvedene su nove instalacije zaštite od munje, ugrađen je novi visokoučinkoviti sustav grijanja, zamjenjena je postojeća dotrajala rasvjeta s novom LED rasvjetom, uveden je sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te je ugrađena koso-podizna platforma za pristup osoba sa smanjenom pokretljivošću.

Radovi na energetskoj obnovi zgrade policijske postaje započeli su 07. svibnja 2020. godine, a ugovoreni rok završetka bio je 6 mjeseci od dana uvođenja u posao. Svi ugovoreni i dodatni radovi su izvedeni u ugovorenom roku, a uspješna primopredaja radova je obavljena 26. studenoga 2020. godine.

Energetskom obnovom zgrade ostvareno je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u zgradi za 74,14%, smanjenje potrošnje energije za grijanje zgrade za 83,80% i smanjenje emisije CO2 za 76,80%.

Voditelj projekta iz Službe za investicije i nekretnine Ministarstva unutarnjih poslova Franjo Šandrk istaknuo da je energetska obnova Policijske postaje Grubišno Polje jedna od 25 policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske koja je obuhvaćena projektom energetske obnove, a ova policijska uprava iz je realizirala dva. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznose 101.033.711,29 kuna od čega Ministarstvo unutarnjih poslova iz državnog proračuna mora osigurati 52.057.131,29 kn. U narednom razdoblju Ministarstvo unutarnjih poslova planira prijaviti još četiri projekta energetske obnove. Pojasnio je detaljnije o provedbi ovog projekta te posebno istaknu zadovoljstvo što je izvođač i stručni nadzor s područja naše županije što je vrlo važno i za gospodarstvo ovoga kraja. Posebno je istaknuo izuzetno dobru i korektnu suradnju korisnika i svih drugih sudionika u projektu, te nije bilo problema u radu policijske postaje. Svi radovi su izvedeni u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.

Zgrada Policijske postaje Grubišno Polje prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred G, dok je nakon realizacije projekta energetske obnove svrstana u energetski razred B.

Načelnik policijske uprave Jakob Bukvić ne skrivajući zadovoljstvo projektom i svime što je učinjeno zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta u koji je uloženo puno truda ljudi koji su i nadzirali i provodili radove i o kojima je ovisila kvaliteta izvedenih radova. Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska je imala privilegiju dobiti dva projekta energetske obnove kojima je ostvareno uređenje dviju zgrada policijskih postaja čime su stvoreni bolji uvjeti rada policijskih službenika ali i svih naši građani kojima pružamo pomoć i usluge. Uz uštede koje su iznimne sam izgled zgrade pridonosi ljepšoj vizuri grada. Ministarstvo unutarnjih poslova, a posebno ministar zalaže se za stvaranje boljih uvjeta svih djelatnika policijskih postaja – istaknuo je načelnik Bukvić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!