Maleni Garešničani učili uz Mendu i Slavicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Danas je Svjetski dan radija koji su ovaj tjedan obilježili učenici 1.b razreda Osnovne škole Garešnica.

-Pripremajući nastavne sadržaje Prirode i društva-Dani u tjednu nametnula mi se izvrsna ideja o međupredmetnoj korelaciji s nastavom Hrvatskog jezika, posebice jer su nastavni sadržaji bili realizirani uoči samog dana Svjetskog radija, 13. veljače. Svjesni činjenice da nova generacija djece više prati televizijski program negoli radijski, iskoristila sam zvučni zapis TV emisije Mendo i Slavica, koja je bila prikazivana na tadašnjem TV Zagrebu od 1958. do 1965. godine. Emisija je u vrijeme prikazivanja bila iznimno popularna i smatra se jednim od najgledanijih programa u povijesti Hrvatske radiotelevizije – otkriva nam učiteljica Andreja Kovač, pojašnjavajući kako su glavne zvijezde spomenute serije bili su medvjed Mendo Mendović, kojeg je tumačio Krsto Krnić, i njegova prijateljica Slavica, koju je tumačila Slavica Fila. Učiteljica Andreja kaže kako su učenici izvrsno prihvatili primjer Mende i Slavice.

Učili su se i dani u tjednu

-Odmah se čulo pitanje: „Hoćemo li još jednom poslušati?“ Imati njihovu stopostotnu pozornost u vrijeme jačih medija je velika važnost. Osvrnuli smo se i na dio tko u njihovoj obitelji sluša radio i saznali da obično tijekom putovanja slušaju, pa čak i to da neki očevi pri tome jako pojačaju glazbu. S radošću su o tome pričali, premda je očito da sami baš i ne slušaju radijske emisije. Upoznala sam ih da se radijski program sastoji od više različitih emisija. Svaka emisija ima uvodnu špicu, to je obično neka glazbena podloga koja ih odmah podsjeti na određenu emisiju. Izdvojila sam po meni posebno važnu i dragu dječju radijsku emisiju Bijela vrana koju su i djeca i odrasli s veseljem čekali, urednika i autora nedavno preminulog Mladena Kušeca – kaže naša sugovornica koja je svoje učenike upoznala i s činjenicom kako se Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. Cilj mu je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija. Inicijativa se temelji na popularnosti i uspjehu radija koji i danas, sve bliži svom stotom rođendanu, ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici. No, u spomenutom razrednom projektu Mendo i Slavica ipak su imali veću ulogu kako bi učenici što lakše usvojili dane u tjednu, kaže učiteljica Kovač.

Mališani su pokazali veliki interes za odabranu temu

-Prije samog slušanja napomenula sam kako Mendo pomalo iskrivljeno govori i na taj način nas želi zabaviti kako bih na neizravan način dala do znanja da i nije najbolji uzorni model u govorenju. Mendo se slušao 2-3 puta, a tijekom pjesmice o danima i samoinicijativno se zaplesalo. Nakon toga uopće nije bilo teško usvojiti dane u tjednu. Kako je sadržaj bio u petak, još smo lakše prionuli u planiranje sadržaja za vikend. Igrati se i družiti s članovima obitelji, a o tome izvijestiti na jutarnjem pozdravu u ponedjeljak. Neki su odmah imali ideju oko dogovaranja aktivnosti tijekom vikenda uz pomoć mobitela kojeg smo izradili tijekom obilježavanja Dan sigurnijeg interneta. Sve uz slogan „Neka s mobitela tvoga, putuju lijepe riječi do srca moga!“ Sretan Vam Svjetski dan radija!  – poručuju učiteljica i vrijedni učenici 1.b.

Poruke Mende i Slavice i danas su zanimljive djeci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!