Županija u provedbu uložila 12 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U KKŽ su potpisani sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Župan Darko Koren sporazume je potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, ujedno i novoizabranom predsjednicom Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te pročelnica za zdravstveno socijalne djelatnosti Maja Blažek s pomoćnikom Miroslavom Belobrkom.

-Ove godine obilježavamo 15. godišnjicu od početka provedbe ovih hvalevrijednih projekata kojima u kontinuitetu osiguravamo pomoć za naše najstarije stanovnike te stvaramo uvjete za kvalitetniji i sigurniji život.  Od 2006. godine kad smo krenuli s projektima pa sve do danas, Županija je za provedbu osigurala 11.5 milijuna kuna izvornih sredstava, a ove ćemo godine sufinancirati programe s 1.2 milijuna kuna. Važno je istaknuti da su u sklopu programa zaposlene 24 osobe, a uslugama je obuhvaćeno oko 425 starijih osoba s područja naše županije što je najbolji pokazatelj našeg opredjeljenja za brigu prema starijoj populaciji – kazao je župan Koren.

Osvrnuo se i na važnost institucionalne skrbi podsjetivši kako na području županije djeluju županijski dom u Koprivnici, šest privatnih domova-ustanova, osam privatnih domova pravnih osoba i obrta te 21 privatni obiteljski dom, koji pružaju smještaj za oko 1000 korisnika.

-Županija kao osnivač sa 6.3 milijuna kuna financira Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, a važno je spomenuti kako smo prošle godine u suradnji s županijskim Savjetom za starije prvi u Hrvatskoj krenuli sa sufinanciranjem smještaja u privatnim domovima za što smo osigurali milijun kuna izvornih sredstava. Sufinanciramo smještaj za oko 350 korisnika što je malo više od trećine ukupnih smještajnih kapaciteta. Uz to s 1.8 milijuna kuna  pratimo materijalne i financijske rashode centara za socijalnu skrb, pokrivamo troškove nabave ogrjeva za socijalno ugrožene osobe s gotovo milijun kuna, a s 370 tisuća kuna financiramo udruge koje pružaju socijalne usluge – kazao je Koren te zahvalio svim partnerima koji s velikom odgovornošću i predanošću sudjeluju u programima koji osim financijske vrijednosti imaju i još važniju socijalnu komponentu.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus zahvalila je Županiji na partnerstvu te je naglasila važnost kontinuiranog provođenja projekta koji traje već 15 godina.

-Malo gdje se može vidjeti ovakav primjer suradnje u kojem Županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave i partnerskim ustanovama sudjeluje  i zajednički sufinancira ovakve hvalevrijedne projekte. Naši korisnici kojima pomažemo uvelike ovise o nama, a to je bilo vidljivo pogotovo sada u vrijeme koronakrize u kojima smo im bili glavni oslonac kroz usluge koje smo pružali. Veliko hvala na pomoći i suradnji, ovo je velika stvar za ljude koji sada mogu biti mirni i sigurni da će se usluga nastaviti provoditi – istaknula je ravnateljica Trbus.

Gradonačelnik Rajn istaknuo je kako društvena važnost projekata nadilazi financijske okvire te zahvalio Županiji na višegodišnjoj izvrsnoj suradnji.

-Ovi su projekti počeli prije nacionalnog projekta Zaželi i od iznimnog su značaja za stanovništvo križevačkog kraja. Od srca zahvaljujem Županiji što je financijski omogućila da nastavak projekata ne dođe u pitanje, uvjeren sam da će se naša suradnja nastaviti i u budućnosti te da ćemo korisnicima usluga i dalje pomagati u osiguranju uvjeta dostojnih za život – kazao je Rajn.

Načelnik Perok zahvalio je Županiji na suradnji te istaknuo kako je program sufinanciranja rada gerontodomaćica uvelike pomogao stanovnicima koji su u potrebi.

-Ovim smo programom „premostili“ problem koji je izazvao koronavirus i pokazali smo brigu i socijalnu osjetljivost prema našim starijim i nemoćnim osobama. Drago mi je da Županija ustraje u svojim nastojanjima da se svima osiguraju dobri uvjeti za život te što podupire rad naše ustanove „Samarita“ preko koje smo realizirali i druge programe poput programa Zaželi. Uvjeren sam da ćemo zajedno i u budućnosti napraviti još mnogo dobrih stvari koje će bit od velike koristi za naše mještane – rekao je Perok.

Zahvalama se priključila i predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec koja je istaknula zajedništvo i partnerstvo svih dionika kao glavne odrednice uspješnosti projekta.

-Izvaninstitucionalna skrb na području naše županije je u zadnjih 15 godina podignuta na zavidnu razinu i može biti primjer ostalim sredinama kako pomagati starijim žiteljima. Program provodimo s velikom ljubavlju, a rad gerontodomaćica, posebno sada u vrijeme epidemije potvrdio je koliko vole svoj posao i koliko su važne u osiguranju kvalitete života za starije i nemoćne osobe. One su srce našeg programa i bez njih ne bi moglo kvalitetno provesti usluge. Uz njih potrebno je naglasiti i važnost zajedništva Županije, gradova, općina i pružatelja usluga bez kojeg ne bi bila moguća financijska stabilnost i kontinuitet provođenja programa – istaknula je predsjednica Čadavec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!