Mladi Koprivničanci poslali poruku protiv nasilja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Obrtnička škola Koprivnica šestu godinu za redom se pridružila obilježavanju Dana ružičastih majica, a podršku su im pružili koprivničko-križevački župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.


Kao što su pojasnili ravnatelj Obrtničke škole Zlatko Martić i socijalni pedagog Bruno Antolić, imajući na umu epidemiološke okolnosti u kojima se nalazimo, ove su godine učenicima umjesto ružičastih majica podijelili ružičaste maske, a izostale su i interaktivne aktivnosti po hodnicima škole. U znak potpore Danu ružičastih majica tijekom pandemije, svi djelatnici i učenici škole nose ružičaste maske za lice, a one su uručene i županu i zamjeniku Ljubiću.
Poruka javnosti je kako je vršnjačko nasilje stvaran problem i prisutno je u školama i izvan njih. Podizanjem svijesti o tom problemu nastoji se educirati učenike o ozbiljnosti svih vrsta nasilja te o posljedicama koje ono nosi, kako za žrtvu tako i za nasilnika. Iako su aktivnosti reducirane, važno je zajednički djelovati na povezivanje učenika međusobno, ali s nastavnicima, kako bi se stvorila pozitivnija školska klima.


Važnost vršnjačke suradnje, uvažavanja različitosti i tolerancije naglasio je i župan, zahvalivši Obrtničkoj školi na doprinosu ovoj temi, a važno je istaknuti i kontinuiranu podršku županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na čelu s predsjednicom Vericom Rupčić koje aktivno sudjeluje u svim kampanjama koje su usmjerene protiv nasilja. Upravo je županijsko Povjerenstvo iniciralo je i organiziralo prvu akciju povodom Dana ružičastih majica 2014. godine u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac, a kasnije se kampanja nastavila provoditi i u drugim školama.
Na području županije djeluje niz provoditelja preventivnih programa, dok sama Županija ima ulogu koordinatora i poveznice između različitih dionika, s naglaskom na važnosti međuresorne suradnje u pristupu ovom problemu. Koordinativna tijela koja se, između ostalog, bave i tematikom prevencije međuvršnjačkog nasilja su, uz Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i Koordinacija za ljudska prava, čiji su članovi predstavnici svih relevantnih ustanova koje se bave prevencijom nasilja. Obzirom da se kvalitetna prevencija mora sagledati u širem kontekstu prevencije nasilja, važno je spomenuti projekt „Novi početak“ vrijedan 9,2 milijuna kuna kojim će se žrtvama obiteljskog nasilja omogućiti sklonište, kao i privremeno rješenje dok se ne realizira taj projekt.


Ideja za Dan ružičastih majica nastala je u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u tamnošnjoj školi. Naime, učenik je na nastavu obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke, te je zbog toga bio je izvrgnut izrugivanju i nasilju. Slijedeći dan mnogi su učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.
Pozivamo sve učenice i učenike da svojim ponašanjem aktivno doprinesu borbi protiv vršnjačkog nasilja i svoje škole učine mjestom na kojemu se svi osjećaju ugodno i sigurno!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!