Projekt upravljanja ekološkom mrežom predstavljen u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Projekt “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000″ ovih je dana predstavljen u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U projektu sudjeluju županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode te nositelj projekta Ministarstvo gospodarstva.

– U tijeku je izrada planova upravljanja ekološkom mrežom koje do sada Hrvatska još nije imala. Ekološka mreža proglašena je uredbom ekološke mreže u RH još od 2013. godine. Ulaskom Hrvatske u EU preuzeli smo divertive o pticama te vrstama i staništima prema kojima su proglašena i naša područja ekološke mreže. Zakonska je obveza napraviti planove upravljanja, a intenzivnije se u priču kreće upravo ove godine. Područje ekološke mreže naše županije prostire se na oko 30 posto županije, to su tri velika područja značajna za očuvanje za ptice i čak 14 vrsta značajna za očuvanje vrste i stanišnih tipova. Plan upravljanja koji ćemo napraviti bit će za sljedećih deset godina – kaže Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ dodavši da će se nakon provedenog plana lakše moći i povući europski novci kojim će se poboljšati zaštita prirode na području županije.


Projekt
podrazumijeva izradu strateškog dokumenta, prvog takve vrste u Hrvatskoj koji se odnosi na definiranje potrebnih mjera očuvanja prirode.

– Iskoristio sam priliku i prijavio niz projekata koji su vezani uz zaštićene dijelove prirode naše županije u Razvojni sporazum BBŽ za koji se nadam da će biti sklopljen s četiri županije sjevera i u ovom slučaju s Ministarstvom regionalnog razvoja i uz potporu Vlade. To su projekti koji bi značajno digli ukupnost mogućnosti korištenja područja, ali i zaštite istoga. Nadam se da će se to i ostvariti, a strateški plan je jedan od okvira da se to i dogodi – naglasio je župan Damir Bajs.

Ono što Županija posebno želi vidjeti ostvarenjem projekta je spoj prirode i turizma. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!