Osigurana sredstva za braniteljske udruge

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak potpisao je ugovore o sufinanciranju braniteljskih udruga s čazmanskog područja, s predsjednicima Udruge Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Kluba 2/105 i HVIDRE. Od ukupnog iznosa koji je u ovogodišnjem Proračunu Grada Čazme osiguran za redoviti rad udruga, a koji iznosi 300.000 kn, 10 posto je iznos osiguran za udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Uz redovito financiranje, sredstvima iz Gradskog proračuna prošle je godine sufinancirana vanjska obnova zgrade u kojoj će u budućnosti biti smještene braniteljske udruge. Ukupno je za te radove izdvojeno milijun kuna.

– Ove godine krećemo s obnovom i opremanjem unutrašnjosti zgrade. Projekt je procijenjen na 1,3 milijuna kuna. 200.000 kn dodijeljeno nam je putem natječaja od strane Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU. Vidjet ćemo hoće li se uključiti i Ministarstvo branitelja, od kojih smo zatražili novac za izgradnju lifta i pristupne rampe zgradi, ukupne vrijednosti 260.000 kuna, napomenuo je gradonačelnik Pirak te dodao kako bi u zgradi trebale naći smještaj prije svega braniteljske udruge te kako će ondje biti prostor gdje će biti prezentiran ratni put čazmanskih postrojbi, kako Policije tako i Hrvatske vojske – Time bismo naglasili doprinos Čazmanaca u Domovinskom ratu, za koji mislim da je bitan i velik u obrani domovine, rekao je gradonačelnik.

U ime najbrojnije udruge, Kluba 2/105, zahvalio je predsjednik Ivica Bok.

– Naša udruga ima 280 članova i ove godine slavimo trideset godina od osnivanja 2. čazmanske bojne u Domovinskom ratu. Nadam se da će ova pandemija do kolovoza, za kada smo najavili obilježavanje u Štefanju, proći i da ćemo se moći okupiti – kazao je Bok.

HVIDR-a Čazma postoji i djeluje punih 28 godina, predsjednik udruge je Darko Kajfeš, koji je istaknuo kako u gradonačelniku imaju podršku i potporu svih ovih godina.

– Zahvaljujem Gradu koji godinama prati naš rad. Kada god smo došli kod gradonačelnika Piraka imali smo njegovu potporu, ne radi se tu samo o ovih 10 tisuća kuna. Imamo podršku i potporu Grada i to nam je najbitnije – rekao je Kajfeš.

Udruga Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika – Podružnica Čazma najmlađa je braniteljska udruga na području grada Čazme.

– Jedna od značajnijih aktivnosti udruge je sakupljanje u digitalnoj formi kroz fotografije i video materijale zapise događaja iz Domovinskog rata. Razmišljanja su i planovi da se to stavi u nekakvu formu i ove godine prezentira javnosti – rekao je predsjednik, Mladen Furmek.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!