Beskamatni krediti za poljoprivrednike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Županijsko kreditiranje proljetne sjetve jedan je od najuspješnijih projekata BBŽ. Interes je uvijek velik, a ove godine veći je nego ikada prije. U manje od dva mjeseca, otkad je javni poziv otvoren, županija je zaprimila čak 181 zahtjev za kreditiranje u iznosu od 30,5 milijuna kuna, istaknuo je župan Damir Bajs.
– Ova mjera je dogovorena i ishođena s našim poljoprivrednicima. Dosad imamo maksimalan broj banaka, njih šest, koje su se uključile u projekt. Naime, u tijeku korona krize i pandemije županija je u cijelosti na sebe preuzela trošak kamata – naglasio je.
Krediti su beskamatni kako bi se uslijed pandemije koronavirusa barem malo olakšao rad poljoprivrednicima. Najniži iznos koji se može zatražiti je 5 tisuća kuna, a najviši milijun kuna.
– Prinosi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog toga su puno bolji u odnosu na prosjek koji smo imali prije, a s druge strane poljoprivrednici mogu iskoristiti mogućnost da kada je cijena repromaterijala najmanja, a to je na početku godine, da upravo tada kupuju ono što im je potrebno – naveo je župan.
Županijski kredit zatražio je i Stevo Merc iz Nove Pisanice koji na svom imanju proizvodi kukuruz, ječam, zob i tritikal, a bavi se i uzgojem ovaca.
– Ova mjera daje nam sigurnost da možemo dobro uložiti u zemlju i kvalitetan repromaterijal, da lakše sve to isfinanciramo i da sigurnije idemo u žetvu, s dobrim prinosima – kazao je Merc.
Rok za vraćanje kredita produžen je na godinu dana, a javni poziv bit će otvoren do 7. svibnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!