Obiteljski odnosi opterećeni pandemijom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Međunarodni je dan obitelji koji je na inicijativu UN-a prvi put obilježen 1994. godine kako bi se naglasila neprocjenjiva uloga obitelji, a pod krilaticom da “obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Obitelj je naime stup društva i upravo se u njoj, odnosno upravo ona formira ljude sa svojim obilježjima, stavovima i uvjerenjima.

-Naši roditelji, djeca, sestre, braća, bake i djedovi, svi naši bližnji sudjeluju u razvoju svih članova unutar obitelji. Ako su međusobni odnosi prožeti poštovanjem i ako mislimo jedni na druge, veće su mogućnosti da ćemo imati kvalitetno i tolerantno društvo – kaže Marina Švagelj Jažić iz križevačke udruge Hera.

Marina Švagelj Jažić

Upravo je danas više nego ikada čini se važno naglašavati to da je stabilnost obitelji nužna kako za njene članove tako i za klimu u društvu. To, tu stabilnost, danas u užurbanom tempu nije lako postići posebice u ovo pandemijsko doba kada je mnogima ugrožena ekonomska egzistencija što onda utječe i na ostatak svakodnevice. Općenito su, napominje Švagelj Jažić, društveni problemi produbljeni, a posebno brine rast obiteljskog nasilja koje je dijelom vjerojatno ostalo nezabilježeno jer žrtve nisu mogle zatražiti pomoć dok su bile zatvorene s počiniteljem. Dodatan je problem izloženost djece jer upravo obitelj ima centralnu ulogu u usvajanju prihvatljivih kao i neprihvatljivih ponašanja. Hera koja pruža pomoć i podršku žrtvama nasilja u svom radu gotovo svakodnevno svjedoči upravo tom transgeneracijskom nasljeđivanju obrazaca ponašanja. U praksi to znači da će djeca koja svjedoče nasilju vjerojatno kada odrastu i sama postati nasilnici ili žrtve, a nasilje postaje okrutno obiteljsko naslijeđe i krug iz kojeg je teško pronaći izlaz.

-Imate žrtvu baku, pa majku, a kasnije i kćer – upozorava Švagelj Jažić.

Zbog toga je važno raditi na prevenciji, snažnije povezati civilno društvo koje radi sa žrtvama s institucijama i pružati podršku obiteljima. One se, kaže naša sugovornica, imaju kome obratiti za pomoć, ali je ključno da ju potraže na vrijeme prije nego dođe do eskalacije neželjenih odnosa. No, to mnogima iz raznih razloga nije lako.

-Uvijek su prisutni i strah i sram i nelagoda, ali i nepovjerenje u rad institucija. Ipak pozivam sve građane/ke da na vrijeme potraže pomoć i podršku jer će institucije i organizacije dati sve što je u njihovoj moći – kaže predsjednica Here i ističe važnost pružanja podrške i isticanja važnosti uloge obitelji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!