Zvjezdano nebo bez svjetlosnog onečišćenja u blizini Daruvara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Park tamnog neba, ”Vrani kamen” nalazi se u blizini grada Daruvara i prostire se na osam tisuća hektara površine planine Papuk, u zapadnom dijelu Slavonije. Potencijal parka koji je dosegnuo zlatnu kategoriju prepoznalo je i Ministarstvo turizma i sporta koje je prošlog mjeseca s gradonačelnikom Damirom Lneničekom, direktoricom Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivanom Plažanin Vuković te voditeljicom projekta Dunjom Županić održalo radni sastanak. Da se radi o velikoj prilici za turističku promociju grada, potvrdio je i sam gradonačelnik.

– Promoviramo grad u jednom specifičnom okruženju, to je nešto što ipak nema svatko kod nas, a to je prvenstveno na tragu zaštite noćnog krajolika, tamnog neba. Naravno, grad je uveo i LED rasvjetu, ne zbog toga, ali je to pripomoglo da dobijemo zlatnu medalju – naveo je. Kako stoji u službenoj definiciji – Parkovi tamnog neba su područja izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, zaštićena za potrebe znanstvenih, astronomskih, edukacijskih, turističkih i ostalih javnih aktivnosti. Stoga je park odlično mjesto za astronome i astrofotografe koji mogu uživati u promatranju i fotografiranju noćnog zvjezdanog neba.

– Prilika je to za sve one koji vole promatrati netaknutu prirodu u noćnim satima. Mislim da je to jedna specifična grana turizma, a Ministarstvo turizma je prepoznalo to kao priliku za razvoj za novi segment tržišta jer astrofotografi nisu obični turisti koji dolaze, oni ipak ostavljaju određena sredstva i žele određenu kvalitetu – naglasio je. Svoje bogatstvo grad je prepoznao još prije jer Astronomsko društvo ,,Kumova slama” iz Daruvara već dugi niz godina koristi ovaj biser prirode. Činjenica da se u priču uključilo Ministarstvo turizma samo je korak naprijed.

FOTO: Daruvar voli život


PODIJELI S PRIJATELJIMA!