Hajdinjak Prihić se založila za OSIT, iz Zajednice udruga je optužili za davanje paušalnih izjava

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pozivam Grad Bjelovar i gradske vijećnike da se odreknemo vijećničkih naknada i tako pokažemo koliko cijenimo doprinos udruge OSIT našoj zajednici. Također, pozivam ih da u budućnosti razmotrimo kriterije dodjele potpora, jer su, osim udruge OSIT, i neke druge udruge od obrazovnog, kulturnog i povijesnog značaja za Bjelovar, također dobile nedostatna sredstva za rad – poručila je bjelovarska gradska vijećnica stranke Centar Danijela Hajdinjak Prihić, naglasivši da pruža punu podršku udruzi OSIT u nastojanju da osigura odgovarajući prostor za rad i poveća smanjeni iznos financiranja.

-Smatram da rade nevjerojatne stvari za grad i da je došlo novo vrijeme, vrijeme podrške, ideja, prepoznavanja, uključivanja i zajedništva. Osjećam građansku i moralnu dužnost reagirati na Odluku o odobravanju i raspoređivanju jednokratnih financijskih potpora udrugama iz sredstava Proračuna Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara za 2021. godinu – istaknula je Hajdinjak-Prihić u priopćenju koje je danas poslala na adrese medija. Ona navodi i kako je kao liječnica uvijek zagovarala uključivanje u društvo onih najslabijih i njihovo jačanje kroz projekte u zajednici te kako se u svakodnevnom radu susreće s brojnim potresnim pričama roditelja koji skrbe za djecu s teškoćama u razvoju.

-Zapitate li se što se događa kada to roditelji više nisu u mogućnosti činiti? Tko tada o njima skrbi? Dobri ljudi koji su svoje živote posvetili brizi o najslabijima. Pozivam sve da budemo uključi i uvidimo koliko nam je kao zajednici potrebna ustanova koja će danonoćno skrbiti o onima koji to ne mogu sami za sebe – kazala je Hajdinjak Prihić.

A nedugo nakon njenog dopisa, medijima je stigao dopis Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara u kojem stoji kako su u priopćenju gradske vijećnice “na krajnje neprihvatljiv način iznesene tvrdnje na račun Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara gdje je naša udruga povezana s dodjeljivanjem sredstava udrugama, a koje zapravo dodjeljuje Grad Bjelovar”.

-Oporbena vijećnica i donedavna kandidatkinja za gradonačelnicu očito ne poznaje srž stvari i tko za što raspisuje natječaje i dodjeljuje sredstva te tako ispada smiješno prozivanje Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara. Podsjećamo javnost kako je Grad Bjelovar i ove godine za financiranje udruga koje djeluju na njegovom području raspisao tri natječaja, za jednokratno, jednogodišnje i višegodišnje financiranje rada udruga. Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara za svoj rad svake godine izravno dobije sredstva iz proračuna. S tim sredstvima kroz Javni poziv koji raspisujemo financiramo više od 30 programa s područja kulture, a koje kroz godinu pripreme i održi 18 članica (udruga) koje čine našu Zajednicu. Kako mu i ime kaže, na taj Javni poziv može se prijaviti bilo koja udruga. Udruga OSIT, niti je član Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara, niti se na naš Javni poziv prijavila te tako nismo ni mogli odobriti manje sredstava za njezin rad – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Zajednice Boris Abramović. U dopisu se navodi i kako Zajednica podržava OSIT, no da ne ulazi u način financiranja njihova rada.

-Teško nam je zamisliti da se netko iskreno i sa srcem bori za prava udruga ili građana svoga grada, a da pri tome ne razumije tko je i za što odgovoran te kako funkcioniraju Javni pozivi. Prije davanja paušalnih izjava, možda bi bilo dobro provjeriti neke situacije jer koliko znamo izbori su iza nas. Prikupljanje političkih bodova može se raditi i na neki primjereniji način bez politiziranja udruga i njihovih vrijednih članova jer to ponižava njihov rad i doprinos kulturnom i umjetničkom životu Bjelovara – poručili su iz Zajednice vijećnici Hajdinjak Prihić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!