Županijski Stožer najavio jesensku shemu cijepljenja te pozvao građane da se odazovu kako bismo zadržali stabilnu epidemiološku situaciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostorijama Županijske uprave danas je nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktualnosti vezane uz epidemiološku situaciju na području županije te planovi za jesensku shemu cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako epidemiološku situaciju na području županije karakterizira porast broja novooboljelih od koronavirusa te je građane ponovno upozorio na nužnost pridržavanja svih epidemioloških mjera i odgovorno ponašanje, ujedno naglasivši važnost cijepljenja, posebno u smislu prevencije težih simptoma bolesti. Ujedno je pozvao sve one koji se nisu cijepili da to učine, kako bismo i nadalje zadržali stabilnu epidemiološku situaciju.

– Pri kraju je ljetna shema cijepljenja, imamo još dva termina – subotu 28. kolovoza i ponedjeljak 30. kolovoza, a u nedjelju 29. kolovoza organiziramo veliki punkt u Križevcima, gdje će se prvenstveno cijepiti drugom dozom, ali su pozvani i svi oni koji se žele prvi put cijepiti. Iskustvo iz ljetne sheme cijepljenja bilo nam je temelj za jesensku shemu te smo odlučili kako ćemo svake subote organizirati punkt prema potrebi i interesu građana, većinom u Koprivnici, ali i u Križevcima i Đurđevcu, kako bi cijepljenje bilo svima dostupno. Također, građanima će na raspolaganju biti sve tri vrste cjepiva – istaknuo je načelnik Ljubić.

Što se tiče školske godine, ovisno o smjernicama koje donesu Nacionalni Stožer i resorno Ministarstvo, županijski Stožer će s ravnateljima i Županijom kao osnivačem dogovoriti mjere u školama.

– Želja nam je da svi učenici idu u školu, odnosno da nastavna bude kontaktna – dodao je zamjenik Ljubić.

Na zamolbu Rukometnog kluba Podravka županijski je Stožer izdao odobrenje za prisustvo gledatelja na utakmicama 15. po redu Memorijalnog turnira Josipa Samaržije Bepa ovog vikenda u Koprivnici, na kojemu će sudjelovati domaći i strani rukometaši. Utakmicama mogu prisustvovati samo domaći navijači, zbog sigurnosti i manjeg rizika od zaraze, i to isključivo uz predočenje COVID potvrda i pridržavanje epidemioloških mjera.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla pojasnila je kako, obzirom na rast broja novooboljelih, jedino pridržavanjem mjera i cijepljenjem možemo držati epidemiju pod kontrolom, uz neometano funkcioniranje bolničkog sustava. Zasad su bolnički kapaciteti dostatni, istaknula je, no ukoliko se bolnica bude punila kao prošle godine, situacija će biti takva da se redovna djelatnost neće moći odvijati uobičajenim rasporedom.

– Apeliram na sugrađane da se pridržavaju mjera, ali prije svega da se cijepe. Pred nama su tri dana organiziranog cijepljenja, gdje se svi oni koji to još nisu učinili, mogu cijepiti. U subotu se od 8 do 12 cijepi u dvorani Srednje škole Koprivnica, u nedjelju prema javnom pozivu od 8 do 11 u dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima te u ponedjeljak od 15 do 18 sati ponovno u dvorani koprivničke Srednje škole – kazala je ravnateljica Vadla te ujedno najavila jesensku shemu cijepljenja.

– Prvi punkt u jesenskoj shemi bit će 4. rujna, pratimo situaciju i interes građana te ćemo svima koji su dobili prvu dozu omogućiti da se cijepe i drugom dozom. Naravno, pozivam građane da se jave i svojim liječnicima obiteljske medicine kod kojih se također mogu cijepiti, a to se posebno odnosi na ambulante u općinama. – objasnila je ravnteljica.

Raspored cijepljenja u jesenskoj shemi:

Datum Vrijeme Lokacija Cjepivo
4.9.2021 8-11,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
11.9.2021 8-11,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
18.9.2021 8-11,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
22.9.2021 14-16,00 Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Ul. Ljudevita Gaja 1, Đurđevac Pfizer
24.9.2021 14-16,00 Dvorana Osnovne škole Lj. Modeca, Potočka 26, Križevci Pfizer
25.9.2021 8-11,00 Srednja škola Koprivnica, Trg slobode 7, Koprivnica Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson

 

Ravnateljica Vadla još je napomenula kako je interes za cijepljenje dosad iskazalo 40.535 građana Koprivničko-križevačke županije, odnosno 46,6 posto odrasle populacije. Među 59 trenutno aktivnih slučajeva, osam osoba je cijepljeno te imaju blažu kliničku sliku bolesti, što govori u prilog cijepljenju koje štiti od razvoja težih simptoma.

– Cijepljenje je, uz pridržavanje epidemioloških mjera, jedini način za držanje epidemije pod kontrolom te ovim putem pozivam da se što više naših građana odluči na cijepljenje kako bismo mirnije i sigurnije dočekali jesen i zimu – za kraj je poručila ravnateljica Vadla.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!