Suša je u Garešnici najviše naštetila krumpiru i povrtlarskim kulturama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Zbog visokih temperatura i nedostatka kiše, ovog je ljeta proglašena vremenska nepogoda za većinu gradova i općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na tom popisu našao se i Grad Garešnica. Gradonačelnik Josip Bilandžija pohvalio je brzu reakciju župana Marka Marušića koji je isti dan kad su štetu prijavili, proglasio nepogodu za područje grada.

– Istog dana kada smo dobili zahtjev od naših poljoprivrednih proizvođača, istog dana smo uputili županu zahtjev za proglašenje prirodne nepogode zbog suše na području Garešnice – istaknuo je. Prirodna nepogoda proglašava se ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je rod umanjen za minimalno 30 posto prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području te jedinice. Gradonačelnik je otkrio koje su kulture u Garešnici najviše stradale.

– Najviše je stradao krumpir i povrtlarske kulture. Vidjet ćemo kad komisija izađe na teren, kada će biti utvrđena količina štete – rekao je gradonačelnik. Trenutno se prikupljaju podaci o šteti uzrokovanoj sušom, a poljoprivredni proizvođači svakodnevno prijavljuju svoju štetu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!