Sjećanje na stradanje prvog stradalog hrvatskog redarstvenika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – U Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 29-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar. Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke, obitelji i rodbine te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Bjelovarsko-bilogorske županije, na njegovom grobu na gradskom groblju „Borik“ u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

Na spomen obilježje u Donjem Daruvaru pored majke i obitelji poginulog Tihomira i predstavnika Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije vijenac su položili i zapalili svijeće načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima, potom zamjenice župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanje Novotni Golubić, gradonačelnici gradova Bjelovara Dario Hrebak i Daruvara Damir Lneniček sa suradnicima te predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Tog 1. rujna 1991. godine, u popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Grad Daruvar, i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i 5 hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika policije i Odreda narodne zaštite. Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.


Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku ispred spomen obilježja, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali Eugen Lapčić i Srećko Manđini, policajci Policijske postaje Daruvar, te pripadnici Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja i civila ranjeno. Svoje sjećanje na taj dan emocionalno je iznio dr. Goran Čičin Radin Sarajlić jedan od liječnika koji su došli pružiti pomoć ranjenima.

U mjesnoj kapelici u Doljanima je nakon komemoracije održana Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske vitezove koji su za slobodu svoje domovine dali najviše, svoje živote. Svetu misu je predvodio policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

I nakon 30 godina još uvijek je bolno sjećanje na hrvatske vitezove koji su svoje živote položili na oltar domovine, za slobodu, neovisnost i samostalnost Hrvatske. Sjećanje na njihovu žrtvu koliko god je bolno ali je potrebno podsjećati kako bi se buduće generacije mladih upoznali s istinom, te da se ne zaboravi i ne ponovi nikada. Na to nas obvezuju oni i svi ostali koji su svojim životima platili našu slobodu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!