Županijski Stožer informirao javnost o primjeni treće doze cjepiva protiv bolesti COVID-19

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostorijama Županijske uprave danas je nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktualnosti vezane uz epidemiološku situaciju na području županije te cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako je epidemiološka situacija na području županije i dalje stabilna, uz povećanje u odnosu na ranije razdoblje, i s oko 250 do 300 novooboljelih na tjednoj razini. Kako bi se kontroliralo širenje zaraze na još veći dio populacije, ponovno je apelirao na građane da se cijepe, kao i da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

– Što se tiče škola, situacija se poboljšala pa tako imamo 20 pozitivnih učenika, njih 64 u samoizolaciji, nemamo pozitivnih nastavnika i četvero ih je u samoizolaciji. Kod nenastavnog osoblja imamo dvije pozitivne osobe i dvije u samoizolaciji, a i dva razreda su na online nastavi. Nastavljamo i s cijepljenjem po punktovima, prema rasporedu za listopad, što znači da se svake subote cijepi u dvorani Srednje škole u Koprivnici, od 8 do 12 sati, s time da će se 27. listopada cijepiti u dvorani Strukovne škole Đurđevac od 14 do 15 sati, a 29. listopada u dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima, od 14 do 17 sati. Na raspolaganju su sva cjepiva i moguće je cijepiti se sa sve tri doze te pozivamo građane da se odazovu istaknuo je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla pojasnila je Preporuke za primjenu treće doze u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kauzavši kako primjenu  treće doze cjepiva određenim  kategorijama  imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od primjene tzv. booster doze.

– Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora  i treba je shvatiti kao  dodatnu  dozu  osobama za  koje  se  pretpostavlja  da  nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor, a može se primijeniti dva mjeseca nakon primitka druge doze.  Docjepna ili booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem (kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, korisnici domova za starije osobe, djelatnici u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, osobe koje kućanstva dijele s imunokompromitiranimi osjetljivim osobama)  te se može primijeniti šest mjeseci nakon primitka druge doze pojasnila je ravnateljica Vadla te apelirala na građane da se cijepe.

– Prošli smo 50 posto cijepljenih odraslih osoba u našoj županiji, cjepiva ima dovoljno i pozivam sve da se cijepe. Važno je napomenuti kako kod nas niti jedna osoba, koja se cijepila s dvije doze, a bila je ponovno zaražena koronavirusom, nije umrla istaknula je Vadla.

Što se tiče nuspojava od cjepiva, one su zanemarive u usporedbi s posljedicama koje izaziva koronavirus, pojasnila je Vadla i dodala – U našoj županiji dosad nismo registrirali teže nuspojave cjepiva, osim oteklina, zimica i temperatura, no i to je samo kod nekih, dok velika većina uopće nema nikakvih nuspojava nakon cijepljenja. Što se pak tiče cijepljenja mlađih dobnih skupina, na području naše županije za sad nema nekog masovnije odaziva kazala je Vadla te pozvala sve građane da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera, održavanja distance, higijene i dezinfekcije jer koronavirus je još uvijek itekako prisutan.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije


PODIJELI S PRIJATELJIMA!