Prije 30 godina izborili slobodu u Otkosu 10, koji do danas nije dobio zasluženo priznanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Grad Grubišno Polje danas slavi 30. rođendan. Prije točno tri desetljeća, na tom je području završena prva hrvatska vojno-redarstvena oslobodilačka operacija Otkos 10, u sklopu koje je oslobođeno oko 300 četvornih kilometara prostora. Iako se mnogi vojni stručnjaci slažu kako je to bila jedna od najvažnijih akcija u Domovinskom ratu koji je, da se Otkos 10 nije dogodio, mogao završiti potpuno drugačije, on ni danas nije dovoljno vrednovan te nije pronašao odgovarajuće mjesto u povijesnim udžbenicima. Istaknuli su to na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja je danas održana u Grubišnom Polju predsjednik Vijeća Ivo Martinović te grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

-Znam da svake godine uz Dan Grada obećavam da će se to promijeniti i da će branitelji koji su sudjelovali u toj akciji dobiti zasluženo priznanje, no sad već sve manje i sam vjerujem da će se to dogoditi – kazao je grubišnopoljski gradonačelnik koji je zahvalio svim braniteljima i njihovim obiteljima na svemu što su učinili za Grubišno Polje.

Dodao je kako se grad u posljednjih 30 godina razvijao i rastao te da je on danas mjesto u koje mladi ljudi rado dolaze i ondje osnivaju obitelji. Nabrojao je i neke od projekata koji su realizirani u novije vrijeme, poput izgradnje Zone malog i srednjeg poduzetništva, izgradnje i obnove vodovodne i kanalizacijske mreže, javne rasvjete, nogostupa, obnove vrtića i mjesnih domova.

-Sretan sam što mogu istaknuti da je ovih dana počela kompletna obnova državne ceste DC5, od Grubišnog Polja do Velikih Zdenaca, u dužini od pet kilometara. Riječ je o jednom od najvrjednijih projekata ikad realiziranih na našem području – kazao je Mađeruh, dodajući kako je i čitav niz projekata tek u planu za realizaciju. Iako je posljednje gotovo dvije godine obilježila korona, Grad je nastojao biti maksimalno na usluzi svojim građanima, što se očitovalo kroz brojne potpore – od onih za gospodarstvo i poljoprivredu, do poticaja za djecu i mlade.

Grubišnopoljcima su u čestitare stigli brojni gosti, među kojima i saborski zastupnici Miro Totgergeli, Vladimir Bilek i Robert Jankovicsz, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić te predstavnici brojnih gradova i općina. S darom vrijedim 370 tisuća kuna je u Grubišno Polje stigao i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac. Riječ je o potpori o sufinanciranju izgradnje reciklažnog dvorišta. Žunac je pritom naglasio kako je Grubišno Polje u posljednjih nekoliko godina putem njegova ministarstva ‘povuklo’ oko 3,5 milijuna kuna.

Na samom kraju svečane sjednice Gradskog vijeća podijeljena su priznanja zaslužnim građanima. Najveće, nagradu za životno djelo, dobio je brončani Olimpijac iz Tokija Deni Černi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!