Sokolski pokret oko Daruvara i Grubišnog Polja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U petak 19. studenog u Društveno-kulturnom centru održana je promocija knjige Davora Ambroša Sokolski pokret oko Daruvara i Grubišnog Polja u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Daruvaru. Prisutne je pozdravila predsjednica Ogranka i urednica knjige prof. Mira Barberić. Zahvalila je svima koji su financijski potpomogli izdavanje knjige, a posebno Gradu Daruvaru i gradonačelniku Damiru Lneničeku. Istaknula je kako je Matica hrvatska na Glavnoj skupštini Ogranku Matice hrvatske u Daruvaru dodijelila Srebrenu povelju za izdavanje navedene knjige, što dokazuje njenu vrijednost. Dogradonačelnica Vanda Cegledi je u svojem obraćanju izrazila zadovoljstvo što je prepoznata kvaliteta knjige čije izdavanje su potpomogli i izrazila namjeru i nadalje podupirati izdavačku djelatnost u gradu Daruvaru.

Nakon uvodnog dijela, nastupili su učenici II. razreda Glazbene škole Brune Bjelinskog Sebastijan Ružička i Filip Radić koje su uvježbali prof. Spomenka Bogeljić i Vedran Verić, mag. mus.

Pripadnici Sokolske garde Povijesnog športskog društva Hrvatski sokol iz Vinkovaca, u sokolskim odorama uveličali program stražarenjem na ulazu prije početka i držanjem počasne straže tijekom cijele promocije.

U nastavku je jedan od recenzenata knjige dr. sc. Vjenceslav Herout govorio o povijesnim prilikama koje su prethodile sokolskom pokretu i o samom razvoju sokolskog pokreta na našem području i osnivanju prvog Hrvatskog sokola u Daruvaru prije točno 115 godina, a autor Davor Ambroš je govorio kako se zainteresirao za sokolski pokret, kako je odlučio napisati knjigu, na koji način je pronalazio podatke te predstavio sadržaj knjige.

Profesor daruvarske Gimnazije Emir Sulik, u svojem je izlaganju objasnio način vježbanja u sokolskim društvima nekada i vježbanju sada,  usporedio značaj sporta u društvu nekada i danas, a učenici 1. a razreda Gimnazije Sven Šilobodec, Noa Rukavina, Petar Konjević, Bruno Stanić i Sven Sulik demonstrirali su moderne vježbe.

Gospodin Željko Iveljić, dopredsjednik  Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci i član Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima upoznao je prisutne da je njihovo Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol jedino aktivno sokolsko društvo koje ima Sokolsku gardu i također je istaknuo značajnu ulogu sokolskog pokreta u povijesti mnogih hrvatskih gradova.
Na samom kraju je prof. Mira Barberić iznijela još neke zanimljivosti koje autor opisuje u svojoj knjizi i zahvalila svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj značajni kulturni događaj u gradu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!