Izdana prva znanstveno povijesna monografija “Povijest Daruvara”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na zahtjev Grada Daruvara Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  i Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Daruvar izdali su prvu znanstveno povijesnu monografiju “Povijest Daruvara” autora Herout – Karaula, Jakčin Ivančić – Jakovljević – Palavra.

Predstavljanje knjige održano je 10. prosinca 2021. godine u Društveno-kulturnom centru Daruvar, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska klapa Stentoria.

– Djelo koje je pred vama predstavlja prošlost i sadašnjost našega grada, ali i njegova šireg područja kroz minula stoljeća. Ono je sinteza njegove povijesti u razdoblju prapovijesti, rimskog utjecaja, u ranom i razvijenom srednjem vijeku te dominaciji Osmanlija od početka 15. do kraja 17. stoljeća. Prikazane su mnoge političke, društvene, kulturne, obrazovne i vjerske promjene od 17. do početka 20. stoljeća, stoljeća u kojem je počela modernizacija Daruvara, intenzivnije doseljavanje, napredak gospodarstva, školstva te društvenih i kulturnih institucija. Ovo je prva knjiga koja nam je pružila ključne spoznaje o usponima i padovima naših predaka, ona nam može biti ohrabrenje kako samo ljudi u međusobnim odnosima mogu graditi svoju bolju budućnost. Sada nam je lakše kretati naprijed jer ćemo, vjerujem, bolje razumjeti što se u povijesti događalo – stoji u predgovoru knjige koji je napisao gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!