Lneniček: Bio sam u šoku kad sam vidio rezultate popisa stanovništva. Ipak, nije sve tako crno.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – U posljednjih deset godina Grad Daruvar izgubio je 1.474 stanovnika. Prema posljednjem popisu stanovništva, broji 10.159 stanovnika i, bez obzira na pad, i dalje je zadržao drugo mjesto po veličini gradova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Kako je doživio novo brojčano stanje i u kojem smjeru razmišlja, za naš portal je pojasnio daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

-Kada sam vidio rezultate bio sam šokiran. Ipak sam očekivao više, bar za nekoliko stotina. Iskreno, teško mi je licitirati brojkama, ali svejedno ova brojka od 10,159 stanovnika je mala – kaže Leniček.

Dodaje kako smatra da je kriza 2008./2009. godine uzela svoj danak.

-Danak je uzela i činjenica da su 2013. godine otvorene granice, došlo je do slobode kretanja i ljudi su odlazili iz Hrvatske. Brinu me i ove susjedne općine oko Daruvara koje imaju pad stanovništva od 17 do 20 posto. Nama kao gradu su te općine jako važne – kaže daruvarski gradonačelnik.

Kronološki gledano. Daruvar je 2001. imao preko 13 tisuća stanovnika, a na popisima nakon toga sve manje.

-Mogu se samo nadati da smo dodirnuli to dno. Eto, nismo pali ispod 10 tisuća pa možemo reći da nije sve tako crno, ali da je ružičasto, nije – kaže Lneniček.

Zato je, dodaje, svako radno mjesto u gradu bitno.

-Radno mjesto znači ostanak. Bitno je i da svaki naš čovjek dobije veću plaću. Jedino to ga može zadržati, ne samo u Daruvaru, nego i u drugim sredinama.  Nadalje, neki drugi pokazatelji su pozitivni. Primjerice, imamo preko tri tisuće zaposlenih. Usprkos svemu, tržište nekretnina se oporavlja. Konkretno, prošle godine je kupljeno 125 nekretnina, većinom su to kuće i stanovi, tek nešto manje zemljišta – kaže naš sugovornik.

Dobra vijest je i to da poduzetnici proširuju svoje kapacitete, dok sam Grad također poduzima i provodi mjere koje mogu olakšati život u nekoj domeni.

-Primjerice, smanjili smo cijenu vrtića, podignuli smo naknade. Kako se sve svelo na projekte, u suradnji s Razvojnom agencijom apliciramo po projektima i poboljšavamo kvalitetu života u raznim domenama – nastavlja Lneniček.

Dodaje kako je činjenica da se tek sada, nakon punih sedam godina izvlače benefite iz članstva u EU.

-Primjerice projekt „Zaželi“ koji je s jedne strane omogućio zapošljavanje, a s druge skrb potrebitima. Odličan projekt, za koji se nadam da će ovoga puta trajati i duže od jedne godine. Evo, primjerice i povrat poreza za prošlu godinu, nikad veći! I to nešto govori!  Usprkos koroni i inflaciji ipak se stvari kreću, borimo se za bolje sutra – zaključuje gradonačelnik Lneniček.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!