Arheološka istraživanja Gradine ove godine dobivaju svoj nastavak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Grad Čazma i Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma prijavili su dva projekta na natječaje Ministarstva kulture i medija. Jedan je nastavak arheoloških istraživanja na srednjovjekovnoj utvrdi – Gradini, a drugi izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju objekta Vojnokrajiške kurije u Čazmi (zgrade muzeja).

Nastavak arheoloških istraživanja Ruševina starog grada u Čazmi (Gradine) prijavljen je na natječaj Javne potrebe u kulturi-Programi zaštite i očuvanja kopnene arheološke baštine u 2022. godini.

Tijekom 2022. godine istražit će se sjeverni (S) bedem u ravnini s vojnokrajiškom zgradom uz S bedem sondažnim iskopavanjem koje će obuhvatiti dužinu od 20 m i širinu minimalno 7 metara do dubine temeljne stope zida kako bi se utvrdilo stanje arhitekture S bedema, odnosno onog dijela srednjovjekovne utvrde na kojem je sagrađena u 18. st. vojnokrajiška zgrada koja je u vrlo lošem građevinskom stanju te će rezultati istraživanja usmjeriti daljnja istraživanja, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju cjelokupnog arheološkog lokaliteta, navodi se u opisu projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 248.750,00 kuna, a od Ministarstva kulture i medija zatraženo je 200.000,00 kuna.

Drugi projekt, Izrada dokumentacije glavnog projekta je izrada projektne dokumentacije za zahvat rekonstrukcije i dogradnje objekta Vojnokrajiške kurije u Čazmi kako bi se stvorili adekvatni uvjeti za ponovni prihvat muzejske funkcije: stalnog muzejskog postava, muzejske čuvaonice i uredskog prostora Gradskog muzeja Čazma (u sastavu ustanove Centar za kulturu). Vrste predviđenih aktivnosti uključuju prikupljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije, odabir i sklapanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem usluge, definiranje projektnog zadatka, promocija projekta uključujući popularizaciju nepokretne kulturne baštine i zaštićene urbane cjeline kulturno-povijesne jezgre grada Čazme. Očekivani rezultati usmjereni su na izradu projektne dokumentacije kao zadnje u nizu potrebnih dokumenata nakon kojeg će se moći pristupiti cjelovitoj obnovi zgrade Vojnokrajiške kurije. Također, očekuje se pojačana senzibilizacija i interes javnosti za objekt kurije, ali i za zaštićenu urbanu cjelinu kulturno-povijesne jezgre grada Čazma.

Cilj projekta je izrada projektne dokumentacije za zahvat rekonstrukcije i dogradnje objekta Vojnokrajiške kurije u Čazmi kako bi se stvorili suvremeni i adekvatni uvjeti za ponovni prihvat muzejske funkcije: stalnog muzejskog postava, muzejske čuvaonice i uredskog prostora Gradskog muzeja Čazma (u sastavu ustanove Centar za kulturu).

– Očekivani rezultati usmjereni su na izradu projektne dokumentacije kao zadnje u nizu potrebnih dokumenata nakon kojeg će se moći pristupiti cjelovitoj obnovi zgrade Vojnokrajiške kurije. Također, očekuje se pojačana senzibilizacija i interes javnosti za objekt kurije, ali i za zaštićenu urbanu cjelinu kulturno-povijesne jezgre grada Čazme kojoj kurija prostorno i pripada kao jedan je od rijetkih baroknih objekata javne namjene, poručuje ravnateljica Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma Maja Cepetić Rogić.

Ukupna vrijednost tog projekta je 145.000 kuna.

Foto: D. Kirin

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!