Hoće li sirački poljoprivrednici riješiti svoju bolnu točku?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Sirač je raspisao natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. U 25-togodišnji zakup daju gotovo 94 hektara pri čemu pojedinac može dobiti najviše trideset. Ta je granica postavljena zbog toga što najveći okrupnjeni blokovi iznose 70 hektara, a u Općini su željeli da do dragocjene zemlje dođe što veći broj poljoprivrednih proizvođača.

-Da smo stavili više ispalo bi da taj jedan blok može dobiti jedan poljoprivrednik, a nama je cilj da se jave dvoje, troje za te blokove kako bi ih što više koristilo zemlju – ističe sirački načelnik Igor Supan.

Do barem deset hektara bi rado i Zoran Fridrih iz Barice koji ima 15 muznih krava i još nešto junica, a zemlje ni za lijek. Ono malo što ima je u privatnom najmu i riječ je o malim i raštrkanim parcelama.

-To su sve ‘komadićki’ zemlje, ima ih posvuda tako da se i izgubim u svemu tome kada radim. Veliki su troškovi putovanja i prenašanja svih priključaka – opisuje svoju muku po zemlji Fridrih.

Ugovori, kaže Fridrih ne krijući zabrinutost, istječu sljedeće godine, a hoće li ih moći produžiti – ne zna. Unatoč tome bori se i dok mnogi pod teretom sve većih problema odustaju od mljekarstva on se ne da. Taj posao, kaže, voli, taj posao želi raditi i ima ga i kome ostaviti.

-Imam sina od 18 godina koji bi se želio baviti poljoprivredom, samo da se ta kočnica zemljišna otpusti bilo bi sve riješeno – kaže Fridrih.

Kada bi došao do državnog zemljišta srce bi mu, kaže, bilo puno. I Željko Stjepanović iz Bijele užurbano prikuplja potrebnu dokumentaciju jer mu najam privatne zemlje ne pruža nikakvu sigurnost.

-Ljudi mi u zakup daju zemlju na godinu, dvije, pet. Potpišem s njima ugovor, a nekada se sjete obrađivati zemlju i kažu ‘Željo, ja ću nagodinu raditi svoju zemlju’, tako da ja tu nemam nikakvu sigurnost – napominje Stjepanović.

Kada bi znao da će istu zemlju obrađivati sljedećih 25 godina tada bi, kaže Stjepanović, i povećao broj muznih krava kojih sada ima tridesetak. Najsretniji bi bio s nekim blokom u Siraču, a put od Bijele mu ne bi bio problem jer sada za dio zemlje mora u susjednu Požeško-slavonsku županiju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!