Najaktualnije šandrovačko pitanje čeka svoj odgovor

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠANDROVAC – Klizište je najaktualnije pitanje u Općini Šandrovac, a na njegovom rješavanju intenzivno se radi, ističe načelnik Dario Halauš. Dovršeni su geodetski poslovi parcelacije, a radi se na pronalaženju ponuda za istraživanje i projektiranje. Za to je već osiguran i dio novca.

– U proračunu Hrvatskih voda osigurano je 600 tisuća kuna za istraživanje te milijun kuna za sanaciju – otkriva načelnik. Svi poslovi moraju se obavljati redom – najprije treba obaviti istraživanje, zatim projektiranje, a naposlijetku i sanaciju. Trenutno je aktualan i Fond solidarnosti kroz koji se planira povući još sredstava jer je riječ o pozamašnoj svoti koju Općina mora osigurati.

– Samo istraživanje koštat će otprilike 600 tisuća kuna, s tim da je već poznato da je Geološki institut postavio dio monitoringa u vrijednosti 200 tisuća. Nakon toga nam slijedi projektna dokumentacija za koju trenutno još ne možemo znati točan iznos – naglašava Halauš.

Koliko će novca biti potrebno za sanaciju, vrlo je teško procijeniti, no sigurno je da će biti skupa. Istraživanja geologa pokazala su kako su potresi u Zagrebu i Petrinji utjecali na nova pomicanja klizišta, a kao glavni uzrok klizanja utvrđena je velika količina vode. Ističe načelnik kako je sanacija klizišta trenutno najveći prioritet općine, no proces je nažalost spor jer, između ostalog, ovisi o vremenskim prilikama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!