U pojedinim općinama je skuplje biti roditelj nego u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U tijeku su upisi u vrtiće, a koliko će pohađanje vrtića roditeljima izbiti novca iz budžeta ovisi o tome gdje žive. Najbolje prolaze roditelji u Bjelovaru koji u usporedbi sa svim županijskim gradovima, ali i nekim općinama ima najjeftiniji vrtić. On od ove godine košta 400 kuna i to za roditelje s najvećim primanjima. Oni s nižim će ovisno o tome u kojem su platnom razredu u Dječjem vrtiću Bjelovar plaćati 150 ili 300 kuna, no upravo je najviša cijena i najviše srezana, sa 760 kuna od prije nekoliko godina na sadašnjih 400. Manja cijena je dovela do većeg interesa roditelja, smatra ravnateljica Anna Lauš.

-Interes raste godinu za godinom, kako su cijene počele padati tako interes raste. Vidi se da je sve veći interes za upis djece u vrtić, a pretpostavljam da i cijena ima utjecaj na to – kaže Lauš.

Anna Lauš, ravnateljica Gradskog vrtića Bjelovar

Skuplje su prošli Čazmanci koji za prvo dijete moraju izdvojiti 550 kuna, baš kao i Garešničani za dijete koje pohađa jasličku skupinu dok je za stariju djecu vrtić 500 kuna. Ekonomske razrede nemaju već jedino, kao što je praksa u svim vrtićima, nižu cijenu za drugo dijete dok je vrtić za treće i svako sljedeće besplatan. U Dječjem vrtiću Vladimir Nazor Daruvar su cjenik detaljno razradili i imaju pet razreda, a ovisno o tome koliko zarađuju roditelji plaćaju od 350 do 625 kuna. Jedinstvenu cijenu od 500 kuna za prvo dijete ima vrtić u Grubišnom Polju. Cijena je to koja se nije mijenjala posljednjih deset godina i tek treba vidjeti hoće li sada biti prisiljeni na korekcije.

-Na niže mislim da nećemo dizati cijenu, a što se tiče poskupljenja još uvijek snimamo situaciju kako će se to odraziti. Nakon prvih šest mjeseci ćemo možda imati bolju sliku o prihodima i rashodima, pa ćemo onda razmišljati što dalje – kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Grubišno Polje Biljana Karakaš.

500 kuna mjesečno stoji i vrtić u Siraču dok je u Rovišću 650 i skuplji je nego u svim gradovima. Glasine da će u Rovišću što se vrtića biti još skuplje biti roditelj demantira načelnik Slavko Prišćan.

-Nećemo mijenjati cijenu vrtića. Ne možemo je ni spustiti, ali u svakom slučaju neće otići gore. Uvjeti su svakim danom sve bolji, pa mislim da je ta cijena apsolutno opravdana – ističe Prišćan i podsjeća na potpunu rekonstrukciju rovišćanskog vrtića.

Općina pri tome vrtić po djetetu sufinancira s 980 kuna. Pozamašne iznose izdvajaju i ostali gradovi i općine jer bi plaćanje ekonomske cijene vrtića koja je veća od tisuću kuna znatno opteretila roditeljske kućne budžete.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!