Tradicionalna manifestacija ovog se vikenda vraća u Veliko Trojstvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Manifestacija Đurđevo na Bilogori održat će se na području općine Veliko Trojstvo 14. i 15. svibnja. Riječ je o tradicionalnoj proslavi blagdana svetog Juraja koji označava početak proljeća i radova na polju, a prati ga paljenje krijesa, umivanje u izvorskoj vodi, blagoslov konja i druženje. Čime će započeti ovogodišnji program, zna općinski načelnik Marko Kutanjac.

– Na vidikovcu u Bilogorskom čardaku krećemo s kreativnim radionicama koje će voditi društvo “Naša djeca” s dvije voditeljice od 16 sati. Tu su i obiteljske igre do 19 sati, a nakon toga druženja krećemo s paljenjem krijesa u 20.30 sati – navodi. Program će se nastaviti u nedjelju ujutro.

– U 9 sati je okupljanje u Romskoj kući. Tamo će se održati njihovo tradicionalno jurjevdansko umivanje i doručak. Nakon toga slijedi misa u Crkvi Presvetog Trojstva, a kasnije ponovno krećemo na vidikovac gdje je za 12.30 sati predviđen blagoslov konja – otkriva načelnik. Dio programa odvijat će se u Romskoj kući, a Slađana Đurđević navodi o čemu se radi.

– Naš prikaz tradicijskih običaja sastoji se u prikazu jutarnjeg umivanja u čistoj izvorskoj vodi koja se donosi s izvora u koju se stavljaju latice proljetnog cvijeća. Voda se ostavi da odstoji preko noći pod djelovanjem mjesečevih zraka, ujutro se u nju dolijeva blagoslovljena voda koja se donosi iz crkve i vrši se ritualno umivanje, najprije članova obitelji, a onda i svih gostiju i uzvanika. Kasnije se tom vodom blagoslivlja i objekt i stoka, imanje, sve ono za što se želi da sljedeća gospodarska godina donese bogatstvo, da bude uspješna i da bude što više prihoda u obitelji – naglašava. Osim umivanja, važan je dio Đurđeva i doručak.

– Nakon ritualnog umivanja blaguje se jurjevdanski zajutrak. Smatra se da tada treba iznijeti sve najbolje iz kuće, ono što se čuvalo, što se skrbilo cijele godine jer se kaže da što je bogatiji jurjevdanski stol, to će bogatija i plodnija biti cijela poljoprivredna godina – govori. Time se tjera zima i sve ono negativno što je ona donijela.

U popodnevnim satima bit će organiziran i zabavni program te konjičke igre i ocjenjivanje najljepših konja. Lokalni OPG-ovci na štandovima će prodavati svoje domaće proizvode i rukotvorine, a posjetitelji će moći probati grah. Cijeli program manifestacije bit će sniman za potrebe promo spota Općine Veliko Trojstvo. Načelnik ističe kako je Općina dobila sredstva od Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar i Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije kako bi svoje manifestacije podigla na višu razinu i posjetiteljima ponudila još više zanimljivih sadržaja te poziva sve zainteresirane da dođu na Đurđevo na Bilogori i uživaju u programu jer, kaže, za svakoga će se ponešto naći. Slađana Đurđević dodaje – ovog vikenda svi putevi vode u Veliko Trojstvo!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!