Općina Kapela postavlja pročistač za koji je novac osiguran iz europskih fondova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Općina Kapela u kojoj se nalazi predmetni UPOV je smještena na sjevernom rubu Bjelovarsko bilogorske županije. Jedna je od 23 općine/grada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja se nalazi u istočnom dijelu grupe Županija Središnje Hrvatske.

Općina Kapela je izdvojena kao samostalna jedinica lokalne samouprave te zauzima površinu od 104,45 četvornih kilometara i obuhvaća 26 seoskih naselja.

Lokacija samog UPOV-a nalazi se na južnom dijelu Općine Kapela, neposredno uz naselje Stari Skucani. Južnim rubom novoformirane čestice teče vodotok Švastica (vodotok II. reda) koji je previđen kao recipijent pročišćene otpadne vode. Minimalna udaljenost građevine (ograda postrojenja) od postojećeg ruba pokosa kanala vodotoka Švastica iznosi 10 metara.

UPOV je smješten na novoformiranoj čestici nepravilnog oblika k.č. 912/4, površine cca 5468,90 četvornih metara, koja se nastati spajanjem dijela čestica k.č. 912/1 i 912/2 k.o. Kobasičari. Recipijent pročišćenih voda je vodotok Švastica, koji se nalazi na k.č. 1449 k.o. Kobasičari.

Namjena UPOV-a je pročišćavanje prikupljanih otpadnih voda s područja zaseoka Kobasičari, Novi Skucani, Stari Skucani, Starčevljani, Kapela, Šiptari, Stanići, u sklopu Općine Kapela, te dispozicija pročišćenih otpadnih voda preko ispusta u recipijent Švastica.

Ova građevina predstavlja komunalnu infrastrukturu. Namjena građevine (uređaja za pročišćavanje otpadnih voda) jest pročišćavanje različitih tokova sanitarnih otpadnih voda.

Na uređaju za pročišćavanje će se obrađivati komunalne otpadne vode od stalnog i povremenog stanovništva, otpadne vode iz gospodarskih objekata i objekata društvene infrastrukture, a predviđena je izgradnja mehaničko-biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio naselja u Općini Kapela, ukupne priključne vrijednosti 1500 ES.

Otpadna voda će se do UPOV-a isključivo dopremati planiranim sustavom odvodnje, dok se sadržaj septičkih jama neće prazniti i obrađivati na uređaju, tj. uređaj nije dimenzioniran za iste. Otpadni mulj će se obrađivati u sklopu uređaja na poljima biljne obrade mulja, što predstavljaju jednostavno i financijski isplativo rješenje.

Investitor: Kapelakom d.o.o., Bilogorska 90, 43203 Kapela

Izvođač radova: Novi Stan d.o.o., Kapelica 17, 43280 Garešnica

Provedba stručnog nadzora nad izgradnjom uređaja za pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda u Općini Kapela: Via Factum d.o.o., Donje Svetice 46c, 10000 Zagreb

Rok izvođenja radova je do 15.07.2022. godine.

Ukupna vrijednost radova: 6.531.628,24 kn koje je financirano preko fonda EPFRR, Mjera: M07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnih područjima“; podmjera 7.2 „Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“

Operacija: 7.2.1. Ulaganja u građevine javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda

Natječaj: M72.1-2.

Intenzitet potpore je 100% od ukupno prihvatljivih troškova.

Mjera 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim  područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., Podmjere 7.2. „Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“, Operacije 7.2.1. „Ulaganje u građenje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda“


PODIJELI S PRIJATELJIMA!