Uz veliku suradnju obnavlja se župna crkva u Velikom Grđevcu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – U Velikom Grđevcu nedavno je skinuta lukovica tornja sa župne crkve Duha Svetoga kako bi se mogla izraditi nova. Nakon toga slijedi obnova same crkve koja je oštećena za vrijeme potresa. Ono što je u tijeku je izrada projekta projektne dokumencija i mjera zaštite, navodi velečasni Mijo Posavec.

– Projekti statičke obnove i sanacije od potresa sada su u izradi. Kada se naprave, točno ćemo znati koji su rađeni predviđeni – rekao je.

Zamjena lukovice i obnova crkve dva su različita projekta pa se i način financiranja razlikuje.

– Lukovica se zamijenila uz pomoć Općine Veliki Grđevac, naše Bjelovarsko-križevačke biskupije, Ministarstva kulture i medija, samih župljana i drugih dobročinitelja, a projekt košta oko 890 tisuća kuna. Što se tiče obnove od potresa, kažem, sve ćemo još vidjeti nakon što se napravi projektna dokumentacija – dodaje velečasni.

Bjelovarsko-križevačka biskupija prijavila se na natječaj Fonda europske unije gdje su za nekoliko župnih crkava zatražili sredstva za sanaciju nakon potresa. Župna crkva Duha Svetoga u Velikom Grđevcu imala je tu sreću i odabrana je među poželjnim kandidatima. 

FOTO: Općina Veliki Grđevac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!