Proizvođači rakije oduševili količinom i kvalitetom prijavljenih uzoraka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Neraskidiva je veza između Sirača i šljiva. Iako su godine i uredbe pomalo prorijedile pečenje rakije i pekmeza, nadaju se u Općini preokrenuti taj trend.

-Dosta ljudi uzgaja šljive i peče rakiju iako je ona uredba o trošarinama i markicama malo zaustavila proizvodnju, smanjila, ali pripremamo program za poljoprivrednike u kojem ćemo sufinancirati te markice – kaže načelnik Igor Supan.

Tradicija koju Sirač održava su Dani šljiva i rakije koji se u parku osnovne škole održavaju danas i sutra. Nakon dvije godine prisilne pandemijske stanke manifestaciju su jedva dočekali proizvođači rakije što se vidi po broju uzoraka poslanih na ocjenjivanje.

-Moram reći da je stiglo jako puno uzoraka, čak 44, a imali smo i nekoliko uzoraka iz susjedne Bosne i Hercegovine. Mislim da ih je oko deset – ne krije zadovoljstvo Supan.

Osim količinom, zadovoljni u Siraču mogu biti i kvalitetom. Komisija je, ističe Supan, imala samo riječi hvale.

-Nijanse su odlučivale o plasmanu od prvog do zadnjeg mjesta – otkriva sirački načelnik.

Tko je najbolji majstor od rakije, a tko najbolje peče pekmez od šljiva znat će se sutra (subota 03.09.) u podne kada počinje proglašenje. Nakon toga slijede stručna predavanja, ali i prikaz pečenja rakije i pekmeza, kušanje raznih delicija, izložba starih zanata i običaja, ali i svečana povorka, šljivarske igre i srednjovjekovne dječje igre dok će od 21 sat na pozornicu stati Danijela Martinović. Uvertira počinje danas likovnom kolonijom, moto i tačko alkom i nastupom BestMan Banda.

Foto: Općina Sirač


PODIJELI S PRIJATELJIMA!